hirdetés
Blogolj!

HOGYAN ÍRJUNK HÍRT?


A HVG megírt egy hírt. Ez önmagában nem lenne érdekes, de a hír olyan hír, ami jó.

A HVG (és a többi foscsatorna) legfőbb szabálya viszont az, hogy jó hír nincs, ameddig ez a kormány van hatalmon.

Éppen ezért, ha mégis muszáj megírni egy jó hírt, arra kitalálták a „legalább verbális eszközökkel csomagoljuk szarba a jót” műfaját.

Így született meg ez a mű:

„Ingyenes lesz az első nyelvvizsga, de érdemes figyelni

hvg.hu

Akár 35 ezer forintos támogatást is kaphatnak azok a 35 év alattiak, akik 2018-ban szerzik meg első közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájukat, nem mindegy azonban, milyen nyelvből jelentkeznek írásbelire és szóbelire.

A kormányportálon múlt héten jelent meg a nyelvvizsga-támogatásról szóló rendelet tervezete - írta az Eduline.hu.

Ebben az áll - ez a legfontosabb szabály, amelyet eddig is ismertünk -, hogy azok kaphatják vissza első nyelvvizsgájuk díját, akik a vizsga napján még nem töltötték be a 35. életévüket.

A támogatás az alapfokú nyelvvizsgákra nem vonatkozik, csak a B2-es (vagyis a középfokú) és a C1-es (felsőfokú) vizsgákra, és az sem mindegy, milyen nyelvből jelentkeznek írásbelire és szóbelire a 35 évnél fiatalabbak.

A rendelettervezet alapján csak az angolból, németből, franciából, olaszból, oroszból, spanyolból, nemzetiségi nyelvekből, latinból, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn nyelvből tett vizsga árát lehet visszaigényelni.

A támogatás mértéke a nyelvvizsga vagy az emelt szintű nyelvi érettségi díja, de legfeljebb az adott évben érvényes minimálbér 25 százaléka.

A minimálbér jövőre 138 ezer forint lesz, ennek a negyede, vagyis 34 500 forint jár vissza a nyelvvizsga díjából.  Ez az összeg valamivel magasabb a legnépszerűbb nyelvvizsgaközpontok vizsgadíjainál.

A nyelvvizsga díját saját zsebből kell kifizetni, előre senki nem kapja meg a támogatást.”

Már a címadással loccsantanak egy fandli szart az ügyre, mert ugyebár ingyenes az a fránya nyelvvizsga, de jó lesz figyelni ám! (Mellérendelő összetett mondat, ellentétes kötőszó, „de”, tehát van itt valami jó, „de” mindjárt jön a szar is!)

Aztán kiderül a „cikkből”, hogy a visszaigényelhető támogatás még több is, mint a jelenlegi vizsgadíjak összege, szóval nagyon nagy a baj, nagyon nehéz lesz tartalommal kitölteni a „de”-vel felkorbácsolt szarvárást.

Ám (ez is ellentétes kötőszó!) a HVG gárdáját nem olyan fából faragták, hogy meghátráljon! Úgyhogy megszületik a „de” is, méghozzá imigyen:

„A rendelettervezet alapján csak az angolból, németből, franciából, olaszból, oroszból, spanyolból, nemzetiségi nyelvekből, latinból, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn nyelvből tett vizsga árát lehet visszaigényelni.”

Tehát csak ezen nyelvekből letett nyelvvizsga után lehet visszakapni a vizsgadíj árát, „csak” bazdmeg!

Vagyis (magyarázó kötőszó) szuahéli és ógörög nyelvvizsga esetén nincs lé.

Na ugye! Szar az egész!

https://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/44490/pics/lead_800x600.jpg
 

Ezeket a cikkeket olvastad már?