A NAP VÉGE ÉS A VILÁG VÉGE


Csudálatos „hírre” virradtunk, mindjárt olvashatják. Az index írta meg (meg a többi emésztőgödör), hogy Kevin Spacey is… Naná, hát persze, hogy „zaklató”, „szexuális ragadozó”, és ráadásul homár is.

Kevin Spacey (egyebek mellett Amerikai szépség, Hetedik) átkozottul jó színész, egyik kedvencem. Ha így haladunk, akkor felkészülnek a következők: 

Robert Redford

Woody Harrelson

Jake Gyllenhaal

Paul Newman

Robert Shaw

Jason Statham

Sinkovits Imre

Zenthe Ferenc

Bubik István

Latinovits Zoltán

Cserhalmi György

és még sokan mások… és a csajokról még el sem kezdtem gondolkodni… 

És ha őket már sorra kivégezték, és nem marad már semmi, csak az újságírók meg az internet meg a facebook, akkor véget is ér minden. Akkor nem csak a napnak lesz vége, hanem a világnak is.

(p.s.: Házi feladat! Tessék megnézni azonnal a Kör című filmet! Kötelező! Úgyis kifelejtettem az iménti felsorolásból Tom Hanks-et…) 

„Kevin Spacey-t zaklatással vádolják, erre bejelentette, hogy mostantól meleg 

A Weinsten-botrány egyik legszürreálisabb hozadéka ma reggel csapódott le az internetre: fél órán belül derült ki az, hogy

Kevin Spacey-t egy színész azzal vádolja, hogy zaklatta – amikor még csak 14 éves volt;

Spacey bejelentette, hogy eddig is biszexuális volt, csak nem verte nagydobra;

mostantól melegként él.

És hol van még a nap vége.

Spacey vádlóját Anthony Rappnak hívják, jelenleg a Star Trek Discovery című sorozatban szerepel. Rapp a Buzzfeednek adott egy interjút, amiben az állítja, hogy amikor 14 éves volt, és egy Broadway-darabban szerepelt, az akkor 26 éves Spacey „megpróbálta elcsábítani”. 1986-ot írtunk a történtekkor, Rapp a Precious Sons című darabban szerepelt Ed Harris és Judith Ivey oldalán, a kritikusok imádták, és mivel ennek híre ment, több fogadásra is meghívást kapott.

Egy ilyen fogadáson ismerkedett meg Spacey-vel, aki meghívta egy buliba a saját lakásába. Itt történt a zaklatás is, legalábbis Rapp elmondása szerint:

Spacey az ágyára fektette, rámászott, és fogdosni kezdte, de Rapp valahogy ki tudott mászni alóla, majd bezárkózott a fürdőszobába, ahonnan csak később jött elő. Közölte Spacey-vel, hogy hazamegy, és elindult kifelé. A idősebb férfi az ajtóban érte utol, és azt kérdezte tőle, biztos-e abban, hogy haza akar menni. Ő erre igent mondott, és lelépett.

Mivel Rapp akkor még nem állt készen arra, hogy akár csak a családja előtt felvállalja homoszexualitását, az incidensről mélyen hallgatott, és úgy volt vele, hogy Spacey-t amúgy sem nagyon ismerik New Yorkon kívül, kismillió hasonló kvalitású színész van, soha nem fognak összetalálkozni még egyszer. Aztán 1988-ban a Dolgozó lány című filmben a filmvásznon látta viszont, amitől felébredtek az emlékei. 1990-ben és 1992-ben is beszélt a zaklatásról a barátainak, de hivatalos feljelentést soha nem tett.

Évekig beszéltek róla, de botrány nem lett belőle

A Buzzfeednek arról beszélt, hogy minél öregebb lett, annál inkább képtelen volt elhinni, hogy valaki ilyesmit tegyen egy 14 éves fiúval. Illetve arról is beszélt, hogy utólag belegondolva az egész helyzet túlságosan ismerős volt a számára, hiszen a darabban, amiben ekkor játszott (Precious Sons), éppenséggel pont volt egy jelenet, amiben az édesapját alakító Ed Harris rámászik a fiúra, mert részegen összetéveszti valaki mással. „Valamilyen szinten a testem hozzá volt szokva a helyzethez, hogy egy idősebb férfi rám mászik, hiszen a darabban is benne volt” – nyilatkozta Rapp.

1995-ben, amikor Spacey a Közönséges bűnözőkért Oscar-díjat kapott, Rapp egy Oscar-partin több embernek is elmesélte a történetet, de senki nem foglalkozott vele. A történet időről időre elkőkerült, Rapp 2001-ben, egy évvel azután, hogy Spacey Oscar-díjat kapott az Amerikai szépségben nyújtott alakításáért, az Advocate magazinnak adott egy interjút, amiben név nélkül elmesélte a történetet, akkor azzal kapcsolatban, hogy bizonyos színészek karrierjét segítheti, ha bizonyos dolgokat titokban tartanak a magánéletükkel kapcsolatban.

Az egész ügy nem pattanhatott volna ki a Weinstein-botrány nélkül, paradigmaváltásra volt szükség a szexuális erőszakkal és erőszaktevőkkel szemben. A 2000-es évek elején ugyanis egy ügyvéd azt tanácsolta Rappnek, hogy ez nem egy olyan eset, amivel megéri bíróságra menni.

Spacey nemi beállítottsága 1997 óta téma, akkor jelent meg az Esquire borítóján a képe alatt ezzel a mondattal:

Kevin Spacey-nek van egy titka.

A színész soha nem beszélt arról, kivel és mit csinál, magánéletét szigorúan őrizte, de a biszexualitására vonatkozó pletykák a House of Cards második évadában felerősödtek, akkor egy jelentben Spacey „túl hitelesen” smárolt egy férival.

Tegnapig hivatalosan ezzel a színész nem foglalkozott, de a Rapp-interjú megjelenése után nem sokkal kiadott egy közleményt a Twitteren, amiben azt írja, hogy őszintén nem emlékszik a dologra Rapp-pel, de ha valóban így történt, akkor a legőszintébben bocsánatot kér

a szörnyen helytelen, részeg viselkedésért.

A közleményben ezek után azt írja, hogy éveken át biszexuális volt, több férfit és nőt is szeretett, de mostanra rájött, hogy meleg férfiként kíván élni, és ennek első lépése, hogy tart egy alapos önvizsgálatot.

A meleg közösség nem kér belőle

A meleg közösség egy emberként állt ki Kevin Spacey ellen, ugyanis szerintük nyilvánvaló, hogy a színész ezzel próbálja a saját kezébe venni az ügy narratíváját, hogy ne a zaklatásról legyen szó, hanem arról, hogy részeg volt, illetve hogy mostantól meleg emberként él tovább. Manapság sokkal kevésbé számít politikai tettnek, ha valaki vállalja homoszexuálitását, ennek ellenére a közösség úgy érzi, Spacey ezzel sokat árt az ügyüknek.

Az itthon nem igazán ismert, az Egyesült Államokban viszont nagy népszerűségnek örvendő és nyíltan meleg komikus, Billy Eichner elsők között írt véleményt a Spacey-ügyről Twitteren: „Kevin Spacey nyilatkozata. Nem. Ki van zárva. Nem.”

Rose McGowan, a Weinstein elleni ügy egyik kulcsfigurája, a médiának üzent, és azt kérte, hogy a sajtómunkások továbbra is segítsenek abban, hogy felerősítsék az áldozatok hangját, illetve működjenek közre, hogy egyenlőbbek legyenek a feltételek Hollywoodban.

A legnagyobb tiltakozást az váltotta ki, hogy miért kellett Spacey-nek egy ilyen súlyos ügyet összemosnia azzal, hogy vállalja szexuális identitását. Ráadásul ezzel rengeteget árthat az LGBTQ-közösségnek, hiszen ahogy írják, attól, hogy valaki meleg, attól még nem lesz elfogadható a 14 éves fiúk molesztálása.

A Harvey Weinstein-ügy az egész világon órisái hullámokat vert. Hollywoodban sorra jöttek elő az emberek a saját szexuális zaklatási történetükkel. Megvádolták George H. W. Busht, Gianni Versace-t, Lars Von Tiert, és még több tévés és stúdiós főnöknek kellett távoznia azok után, hogy szexuális zaklatással vádolták meg őket. Ezekről a cikkeket a Weinstein-ügyről készített aktánkban lehet megtalálni.

Magyarországon is a Weinstein-ügy kapcsán állt elő Sárosdi Lilla azzal, hogy Marton László, a Vígszínház korábbi főrendezője és igazgatója évekkel ezelőtt molesztálta. Az esettel kapcsolatban arról is írtunk, hogy nem a filmes és színházi világ az egyetlen, ahol mindennaposak a szexuális visszaélések.”

Címkék: Publicisztika
https://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/44202/pics/15093566217355018_800x600.jpg
Publicisztika

Ezeket a cikkeket olvastad már?