Blogolj!

Meghekkelt katolicizmus, meghekkelt egyház


Megdöbbentő írásokat olvashatnak itt mindjárt. És ezek az írások Ferenc pápáról es a vatikáni politikáról is szólnak. A kéz pedig ökölbe szorul. És ezen nem segít egyetlen farizeus "keresztény értelmiségi" nyílt levele, és akárhány farizeus, migránssimogató püspök szelídnek és aggódónak tűnő rosszallása sem. 
Olvassanak és gondolkodjanak!

Migránsok Európába "taxiztatásával" vádolják Ferenc pápa barátjának segélyszervezetét

A bejegyzésünkével azonos címmel megjelent cikkében a katolikus Crux magazin kritikusan ír azokról a "nacionalista" és "bevándorlásellenes" oldalakról, akik migránsok Európába "taxiztatásával" vádolják a spanyol Proactiva Open Arms (POA) nevű NGO-t, amelyet a Ferenc pápa barátjaként és tanácsadójaként ismert Oscar Camps alapított és vezet.

A Szentatya és Camps eziádig két hivatalos konzultációt tartottak a migráció témájában. A második találkozójukra április 22-én került sor, épp akkor, amikor az olasz média tényfeltáró cikkeket kezdett közölni az NGO-k kétes szerepéről a migráció elősegítésében. Camps a találkozó után azt nyilatkozta, hogy Ferenc pápa a világ egyetlen vezetője, aki a szívén viseli a migráció ügyét. A Crux ennek kapcsán viszont arra is emlékeztetett, hogy a pápa a spanyol El País lapnak adott januári nyilatkozatában azt is leszögezte, hogy "minden országnak joga van kontrollálni a határait".

Camps volt az a személy is, aki a Szentatyának egy mentőmellényt ajándékozott, amit állítása szerint egy olyan szír kislány viselt, aki nem élte túl az átkelést a Földközi-tengeren. A mentőmellényt a pápa egy 2016-os audiencián mutatta be (lásd a felső képet), amin négyszáz, migráns családból származó gyermeket látott vendégül.

Camps most azokkal a vádakkal szemben védi a szervezetét, amik szerint a migránsok segítéséért kapott EU-s pénzekért cserébe szándékosan növelik az Európába bevándorlók számát, veszélyes tengeri utakra bátorítva a migránsokat, megbízhatatlan minőségű csónakokban.

A vádak szerint a POA Líbia partjainak közvetlen közeléből szállít migránsokat Olaszországba, a segélyhajók partközelsége miatt pedig az észak-afrikai embercsempészek könnyebben rá tudják venni áldozataikat az elindulásra, még rosszabb minőségű csónakokban. A kritikusok szerint a migránssegítő szervezetek eurómilliókat kapnak az emberek szállításáért az Európai Uniótól és a támogatóiktól.

screenshot1-555x354.jpgA vádak apropóját az adta, hogy kikerültek az internetre a spanyol POA hajóinak július 25-ei (állítólagos) GPS pozíciói, amik azt mutatták, hogy a segélyszervezet hajói mindössze egy tengeri mérföldre közelítették meg Líbia partjait. A segélyszervezetek hajói a hatályos nemzetközi jogszabályok értelmében nem mehetnek a líbiai partokhoz ilyen közel, mivel ez kívül esik már a nemzetközi vizeken, ahol jogszerűen működhetnek.

Oscar Camps a Twitter oldalán azzal reagált a közzétett GPS térképekre, hogy a POA hajóinak "AIS jeleit meghekkelték, hogy azt mutathassák, hogy a líbiai vizeken vagyunk"(az AIS a hajók automata pozíciófigyelő rendszere, amit a hajók ütközéseinek elkerülésére működtetnek). Mint írta, a POA hajói az olasz partiőrségnek kétóránként jelentést adnak a pozícióikról, és e jelentésekben nincs nyoma annak, hogy a hajók a líbiai partokhoz tiltott közelségbe mentek volna.

Jóllehet nem világos, hogy e konkrét ügyben kinek van igaza, a Crux magazinnak adott májusi interjújában Mario Marazziti, az olasz képviselőház szociális ügyekért felelős bizottságának elnöke és a (migránsok segítésében különösen aktív) Sant’Egidio (Szent Egyed) katolikus közösség korábbi szóvivője implicite megerősítette az NGO-k tiltott vizeken való működését. Marazziti akkor az NGO-k védelmében azt nyilatkozta: "Ha az NGO-k nem mennének a líbiai partok melletti 12 mérföldes sávba, hanem megállnának 30 mérföldnyire, úgy 600 tengeri négyzetmérföld maradna ellenőrizetlenül, és még több lenne az áldozatok száma. Ez matematika. Csak itt emberéletekről van szó."

A POA-val kapcsolatos friss vádak kapcsán két prominens olasz katolikus médium is a szervezet védelmére sietett. A Vatikán hivatalos napilapja, a L’Osservatore Romano a POA-t vádlókat bírálta, kijelentve, hogy ők "a migránsok életével" játszanak. Az olasz püspöki konferencia napilapja, az Avvenire, eközben egy szerkesztői kommentárban érvelt amellett, hogy az NGO-k működése "embertpróbáló és jó", és hogy "nem maradhatunk semlegesek és közömbösek olyan törekvésekkel szemben, amikkel lejáratják a jóhírüket".

Az olasz kormány jelenleg is dolgozik a Földközi-tengeren embermentéssel foglalkozó NGO-k működésének szabályozásán. A kormány a tevékenységben érintett kilenc szervezettől egy szabályozáscsomag aláírását kérte; ezek a szervezetek a Doctors Without Borders, a Moas, az SOS Méditerranée, a Sea Watch, a Sea Eye, a Proactiva Open Arms, a LifeBoat, a Jugend Rettet, és a Save the Children.

A július 26-án bemutatott szabályozáscsomag 13 pontot tartalmaz. Az aláírás határidejének a kormány július 31-ét jelölte meg. A csomag legvitatottabb pontjai ezek:
- a hajóknak tilos megközelítenie a líbiai partokat, "a szélsőséges és azonnali veszély eseteit kivéve";
- a hajók jeladórendszerét kötelező folyamatosan működtetni;
- tilos a vízből kimentett embereket más hajókra átengedni;
- a szervezeteknek kötelező megjelölnie az őket támogató forrásokat;
- a hajóknak kötelező a fedélzetre engednie a törvényes hatóságokat, hogy rutinellenőrzéseket végezhessenek.
Azok a szervezetek, akik megtagadják az új szabályok aláírását, azt kockáztatják, hogy az olasz hatóságok megtagadhatják tőlük az olaszországi kikötők használatát.

A kormány július 28-án arra kérte az NGO-kat, hogy nyújtsák be a módosító javaslataikat a szabályozáscsomaggal kapcsolatban. Az NGO-k a javaslataikban leginkább azt a pontot támadták, hogy az olasz hatóságok rutinellenőrzéseket végezhessenek a hajóik fedélzetén. Az olasz belügyminisztérium ugyanakkor közleményben méltatta az NGO-kkal közös munkát, azt állítva, hogy "fontos előrelépések történtek", az NGO-kkal történt találkozók pedig "az együttműködés és megértés" légkörében zajlottak.

A POA a saját közlése szerint mindeközben 13 holttestet talált a tengeren július 25-én, Líbia partjaitól nem messze. Camps a Twitter oldalán azt írta, "több várandós nő és anya volt közöttük". Az eset kapcsán Camps azon méltatlankodott, hogy "úgy látszik, mi vagyunk az egyetlenek, akiktől megkövetelik a szabályok betartását".

A migráció kérdésében az olasz egyház zavarodottságát jelzi az a vita is, ami a bevándorláspárti Emma Bonino 26-án egy katolikus templomban tartott előadása kapcsán lángolt fel Olaszországban. A liberális Radikális Párt politikusnője, Soros György Open Society Foundations alapítványának vezetőségi tagja azt mondta: "nincs más választásunk", mint az illegális bevándorlók befogadása, "hacsak nem akarjuk mindannyiukat a Földközi-tengerbe fojtani". A rendezvényen az előadást szponzoráló helyi Caritas képviselője, Giovanni Perini atya azzal vádolta a bevándorlás miatt aggódókat, hogy az emberkereskedelmet, a bűnözést, és a kizsákmányolást segítik elő.

A "nincs más választásunk" és az érzelmi letaglózásra épülő retorikák Olaszországban egyelőre hatékonyan gátolni látszanak a megfontolt, érdemi vitát a kérdésben, a szekuláris és az egyházi fórumokon egyaránt.

http://katolikusvalasz.blog.hu/2017/07/31/migransok_europaba_taxiztatasaval_vadoljak_ferenc_papa_baratjanak_segelyszervezetet


Vállalhatatlan politikus mondott kortesbeszédet egy olasz katolikus templomban

A tiltakozó katolikusokat kidobták, elhallgattatták, zaklatták

Az erőteljes tiltakozások ellenére a helyi Caritas iroda szervezésében tarthatott beszédet egy olasz katolikus templomban a bevándorlás témájáról Emma Bonino, egykori illegális abortuszdoktor, az ultraliberális Radikális Párt politikusa, Olaszország korábbi külügyminisztere. A politikai rendezvényt a templomban a plébános engedélyezte, az egyházmegye püspökének hallgatólagos beleegyezésével.

Valószínűleg nem független ettől, hogy Bonino Ferenc pápa személyes pártfogoltja; a Szentatya nem kis meghökkenést keltett, amikor egy 2016 elején adott interjújában a politikusnőt egyenesen "a[z olasz] nemzet elfelejtett nagyjai" egyikének titulálta.

Címkék: Publicisztika
https://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/40811/pics/lead_800x600.png
Publicisztika
 

Ezeket a cikkeket olvastad már?