hirdetés
Blogolj!

HÍREK 2.


Hír 1. 

Első hírünk egy hónapos, május 28-án tette közzé az index, ám e nélkül nem érthetjük meg a többit. Tehát akkor, a májusi hír, amelyben egyenesen „bezuhant” Orbán népszerűsége (ezek a pöcsök a „bezuhant” szót szeretik a legjobban). 

„Bezuhant Orbán népszerűsége 

Látványosan csökkent Orbán Viktor népszerűsége januártól májusig a Publicus Intézet felmérése szerint. A Vasárnapi Hírek megbízásából felvett adatok szerint a kormányfő munkáját határozottabban alacsonyabbra értékelték most, mint az év elején. Az MSZP kormányfő-jelöltjévé választott Botka László viszont jobb számokat kapott – írta a 24.hu.

Az 1007 fős, reprezentatív felmérés kérdése így hangzott: „Mennyire szívesen látná fontos politikai szerepben?” – az értékelést egy százas skálán kellett megadni.

Orbán a kérdésre januárban átlagosan 49 pontot kapott, májusban csak 40-et, Botka pedig 40 után ezúttal már 43 pontig jutott és a Jobbik elnöke, Vona Gábor is feljövőben, 34 pontnál jár.

Igaz Botka áprilisban 44 pontot is kapott, ám a különbség Botka javára így is májusra lett a legnagyobb Orbánnal szemben.

Meglepő módon Orbán mérhető népszerűségvesztése nem befolyásolta a pártok megítélését.

Az összes megkérdezett körében továbbra 25 százalékkal vezet a Fidesz, mögötte az MSZP 14, a Jobbik 10 százalékon áll. Toronymagasan a bizonytalanok vezetnek: 41 százalék nem tudja, hogy "most vasárnap" kire voksolna, így továbbra is igaz, hogy az elégedetlenek táborából nem tud nagyobb csoportokat magához vonzani egyik ellenzéki párt sem.” 

 

Hír 2. 

Most, junius 25-én szintén az index tette közzé a friss hírt, vagyis a friss mérési eredményt. Ezt: 

„Orbán visszavette a népszerűségi lista vezetését Botkától 

A Fidesz és a Jobbik támogatottsága egyformán 1-1 százalékpontot nőtt az elmúlt egy hónap alatt, erre jutott a Publicus Intézet legutóbbi, a Vasárnapi Hírek megbízásából készült közvélemény-kutatása. A reprezentatív felmérésben június 8 és 13 között kérdeztek meg 1008 embert a pártokról és egyes politikusokról.

A Fidesz most 26 százalékon áll. A második helyet 14 százalékkal az MSZP tartja, amelynek a támogatottsága nem változott mostanában. A Jobbik a maga 1 százalékpontos emelkedésével most 11 százalékos támogatottsággal bír. A Publicus mérései szerint a Jobbik támogatottsága egy éve nem mozdul a 10-11 százalékos sávból, és a párt támogatóinak (szemben a Fidesz és az MSZP szimpatizánsaival) aktivitása alacsony.

Ha most vasárnap lennének a választások, a megkérdezett emberek 3-3 százaléka választaná az LMP-t és a DK-t. Utánuk 2 százalékkal a Momentum Egyesület, majd 1 százalékkal a Kétfarkú jönne. Az 1 százalékot sem érné el a Publicus szerint az Együtt, a Párbeszéd és az MLP. A bizonytalanok aránya 2 százalékponttal csökkent, így most 39 százalék.

A Publicus szerint Orbán Viktor kezd visszajönni a múltkor mért népszerűségvesztésből. Januárhoz képest még mindig 7 ponttal rosszabbul áll, de egy hónap alatt 2 pontos növekedést ért el, így most 42 pontot mértek nála, ami már elég volt a 41 pontos szocialista miniszterelnök-jelölt, Botka László megelőzésére. Botka 2 pontot rontott. A Publicus közleménye szerint a kettejük közti különbség a hibahatáron belül van.

A jobbikos Vona Gábor népszerűsége Orbánéhoz hasonlóan 2 pontot nőtt, most 36. Januárhoz képest 5 ponttal jobban áll.

A DK-s Gyurcsány Ferenc népszerűsége folytatta az esést, januárhoz képest 3 ponttal van lejjebb, most épp 18 pont.”

 

Tehát akkor, Orbán két pontot javítva, visszavette Botkától a vezetést. Rendben, értjük. De nem érti ám mindenki – nézzék csak! 

Hír 3. 

24.hu is megkapta a hírt. És mit gyártott belőle? Ezt:

 

„Botka népszerűségben beérte Orbánt 

A Fidesz toronymagasan vezet, de a két politikus között hibahatáron belül a különbség. A Publicus Intézet friss kutatását ismertetjük.

A Fidesz szavazóinak száma az elmúlt a hónapban újabb egy százalékpontot növekedett, és így 26 százalék. A párt szavazóinak aktivitása továbbra is magas.

Az MSZP támogatottsága nem változott, már negyedik hónapja változatlanul 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak.

A Jobbik támogatása múlt hónapban egy százalékpontot csökkent, majd most egy százalékpontot növekedett, így 11 százalék. A párt támogatottsága egy éve a 10-11 százalékos sávban van. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

A többi párt támogatottsága nem változott.

LMP: 3 százalék

DK: 3 százalék

A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve 39 százalék a Publicus szerint.

Botka beérte Orbánt

Orbán Viktor népszerűsége 42 pontos, ami a múlt hónaphoz képest 2 pontos növekedés, viszont januárhoz képest még 7 pontos visszaesés.

Botka László népszerűsége a múlt hónaphoz képest két pontot csökkenve, 41 pont. Ez januárhoz képest egy pontos növekedés, viszont a változások okán Orbán és Botka között a különbség hibahatáron belülire apadt.

Vona Gábor népszerűsége a két pontot növekedve 36 pont. Ez januárhoz képest öt pontos növekedés.

Gyurcsány Ferenc népszerűsége további egy pontot csökkent, így 18 pont. Ez januárhoz képest három pontos csökkenés.” 

Aha. Tehát ha Orbán egy hónap alatt visszavette a vezetést Botkától, az a 24.hu-nál úgy hallatszik, hogy „Botka beérte Orbánt”, és már csak egy százalék a különbség kettejük között, vagyis „hibahatáron belüli”.

A cikket Tóth Richi jegyzi. Jól van Richi, bazdmeg, már pedzegeted a „szakmát”. 

Címkék: Publicisztika
https://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/39724/pics/14985669018505795_800x600.jpg
Publicisztika
 

Ezeket a cikkeket olvastad már?