ARÁNYOK ÉS TÜNTIKÉK

Mindenekelőtt álljon itt az index beszámolója, muszáj ezt most idéznem, teljes egészében, és nem tagadom, csúnya, gonosz káröröm árad szét bennem, ha elképzelem, milyen arccal írták meg ezt a fiúk odabent a Lajos indexében. Szóval:

 

„Ismét nagyobb arányban nyert a Fidesz, mint legutóbb

 

A Fidesz jelöltje simán megnyerte a gyulai időközi választást. Kiss Szabolcs 56,2 százalékot kapott, ami a Fidesznek jobb szereplés, mint 2014-ben.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Kiss Szabolcs magabiztosan megnyerte a gyulai időközi választást vasárnap. A fideszes jelölt majdnem ugyanannyi szavazatot kapott, 549-et, mint pártja 2014-ben ebben a körzetben, viszont százalékban mérve ez nagyobb arányú győzelmet jelent, mint legutóbb.

Becsyné Szabó Márta jegyző az MTI-nek elmondta: a 2662 választásra jogosult állampolgárból 978-an vettek részt a szavazáson, ketten adtak le érvénytelen voksot. A részvételi arány 36,7 százalékos volt.

Kiss Szabolcs (Fidesz-KDNP): 549 szavazat (56,2%)

Bagi Csilla (Gyulai Városbarátok Köre): 387 szavazat (39,6%)

Kiss Ibolya Brigitta (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt): 31 szavazat (3,1%)

Dandé András Endre (Munkáspárt): 9 szavazat (0,9%)

Az esélyes a korábbi eredmények alapján a fideszes jelölt volt, az ellenzéki pártok viszont ezúttal egyesítették az erőiket: a Jobbik nem indult, a többi baloldali párt pedig az utolsó pillanatban visszaléptette a jelöltjét. A DK és az MSZP-Együtt külön indult volna, de végül az utolsó pillanatban besoroltak a Városbarátok jelöltje, Bagi Csilla mögé.

A baloldali pártok egymással versengtek, majd hirtelen mind visszaléptek a gyulai időközi választáson.

A gyulai 8. számú körzetben választást haláleset miatt kellett kiírni. A választás nem befolyásolta a Fidesz többségét a képviselő-testületben, az egyetlen érdekesség az volt, hogy a Fidesznek hogy változott a népszerűsége 2014 óta ebben a körzetben.

2014 októberében a Fidesz-KDNP-s jelölt, Balogh Lajos 55,5 százalékkal nyert (563 szavazat), a második egy helyi civil szervezet, a Városbarátok jelöltje lett jócskán lemaradva: 21,4 százalék (217 szavazat). Persze ennek az eredménynek is örült volna a baloldal, a DK-Együtt-PM-MSZP 14,4 százalékot szerzett akkor (146 szavazat), a Jobbik jelöltje pedig az öt százalékot sem érte el (4,9 százalék, 50 szavazat). A Haza nem eladó nevű párt volt az utolsó, 3,6 százalékkal (37 szavazat).

Látható, hogy a Fidesz népszerűsége semennyire nem rendült meg ebben a körzetben, közel ugyanannyi szavazatot kapott a fideszes jelölt, mint 2014-ben (14-gyel kevesebbet), százalékban még többet is kapott a kormánypárt. Sőt, a szavazatok számának jobban is örülhet a Fidesz, mert egy időközin hagyományosan kisebb a részvétel.

Az ellenzéknek így sem sikerült megszorítania a Fideszt, hogy egyesítette erőit a civil jelölt mögött, viszont a 2014-eshez képest sikerült sokkal közelebb jutnia a Fideszhez a Városbarátok jelöltjének.

Májusban ez már a második időközi választás, amelyet a Fidesz magabiztosan nyer, és Debrecenben is nagyobb arányban sikerült győznie május 7-én, mint 2014-ben.” (index)

 

Szóval nagyobb arányban győzött a Fidesz, mint ’14-ben, miközben zajlott a tüntike, elmentek vagy ötezren „kormányt buktatni”, vitték a tábláikat, molinóikat, frusztrációjukat, minden bajukat, és akkor itt ez az arány…

Igen, most már vagy másfél hónapja járják az utcákat, egyre vadabbakat mondanak, egyre agresszívebbek, hangosabbak, durvábbak, és nem változik semmi sem.

Ez tényleg nagyon deprimáló lehet.

Szerintem legközelebb álljatok be egyöntetűen a fideszes jelölt mögé. Csak azért gondolom, mert a sikerélmény nagy mértékben oldja a feszültséget…

Címkék: Publicisztika
https://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/38475/pics/14954454992738380_800x600.jpg
Publicisztika

Ezeket a cikkeket olvastad már?