hirdetés
Blogolj!

EGY HÍR TÁLALÁSA


Az alábbi hír a 444 című portálon bukkant elő. Egy Herczeg Márk nevű „újságíró” jegyzi:

„Egyre több gyereket szülnek diplomás nők

Több gyereket szülnek a diplomás anyák, egyre kevesebb iskolázatlan nő hoz világra gyereket, és emelkedik a házasságon kívül születettek aránya – írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal Népesedési helyzetkép című kiadványára hivatkozva.

Eszerint minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál korábban vállal gyereket, és a 8 vagy annál kevesebb osztályt végzetteknél nem tolódott ki a gyerekvállalási életkor. Az alapfokú oktatást be nem fejezők továbbra is 18 éves koruk körül szülnek először gyereket, míg a diplomásoknál 27-ről 31,8 évre nőtt a vállalási életkor.

A kevesebb mint 8 osztályt végzett anyák aránya 4,8-ról 1,9 százalékra, a 8 általánost végzetteké 29-ről 19 százalékra csökkent, a középiskolát végzetteké maradt 32 százalék, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőké viszont jelentősen megugrott: a 25 évvel ezelőtti 12-ről 34 százalékra.

A lap szerint az iskolai végzettség emelkedésével csökken a gyerekszám, de ez a kedvezőtlen tendencia a diplomásoknál megszakad, ők több gyereket hoznak világra, mint a csak érettségizettek.

Az egyszerű reprodukcióhoz szükséges gyerekszám egyébként egyedül a 8-nál kevesebb osztályt végzettek körében van meg, a csupán érettségizettek viszont átlagosan alig több mint egy gyereknek adnak csak életet.

Közben, az elmúlt 25 évben, a házasságon kívül született gyerekek aránya 13-ról 48 százalékra emelkedett: 2015-ben világra jött 91 690 gyermek közül 43 868 babának a szülei nem voltak házasok.” (MNO, 444) 

A hír, ugyebár, jó. Mert mégis csak jó és helyes, a jövő szempontjából, hogy úgy mondjam „össztársadalmi szinten” örvendetes, hogy nem csak a faluszéli putrikban születnek gyerekek, hanem a középosztályban is, s ez bizony még a faluszéli putrik szerencsétlen lakóinak is jó hír.

Érzi ezt a 444 nevű portál hercege is, ezért aztán muszáj tennie valamit, hogy a jó hírből valahogy kihozzon valami rosszat, valami égetően cinikusat, romlottat, legalább az asszociáció szintjén muszáj elrontani a dolgot.

Ezért aztán a hírhez címlapjukon odateszik ezt a képet: 

Még nem tudtam egészen pontosan kideríteni, mire is gondolhattak, mire akartak utalni a képpel. Arra, hogy a 8 általánost vagy még azt sem végzettek olyanok, mint Kim Dzsong Un, esetleg a diplomások, akik egyre több gyereket vállalnak, azok lennének hasonlatosak az észak-koreai diktátorhoz?

Vagy semmi gondolat, mindössze egy a cél: Legyünk gecik!

Sikerült gyerekek. A puszta létezésetekkel. Jó lenne belenézni egyszer a fejetekbe, meg a diplomás vagy 8 elemis szüleitekébe is. 

Címkék: Publicisztika
https://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/32916/pics/14834407794525981_800x600.jpg
Publicisztika
 

Ezeket a cikkeket olvastad már?