hirdetés
Blogolj!

HÍREK 192.


„Sztrájkolnak a tanárok: eljött a kockás nap

Megkezdődött a pedagógusok egyórás tiltakozó akciója. Az előzetes jelzések szerint 250 iskolában demonstrálnak szerda reggel a tanárok az első tanítási óra ideje alatt. A Tanítanék Mozgalom által meghirdetett akció célja az, hogy valódi tárgyalásokra kényszerítse a kormányzatot a pedagógusokkal. Cikkünk folyamatosan frissül.

Reggel nyolc órakor nagyjából 200-250 ember gyűlt össze Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium közelében levő Tizeshonvéd  szobornál, ahol tanárok civilek, szakszervezeti képviselők gyülekeztek, hogy a Pukli István által meghirdetett polgári engedetlenségi akció keretében tiltakozzanak az oktatás jelenlegi helyzete ellen s követeljék a változásokat.

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke tudósítónknak azt mondta: az iskola tanárainak több mint egyharmada csatlakozott a polgári engedetlenségi akcióhoz, amelynek keretében megtisztítják a szobor környékét, majd a gimnázium udvarán a gyerekekkel közösen egy almafát ültetnek el. A demonstráción jelenlevők közül sokan aláírták azt a 12 pontos követelést, amelyben a legsürgetőbb, az oktatás rendszerének átalakításához szükséges lépéseket fogalmazták meg.

80 ember gyűlt össze a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola előtt. A helyi tanárokon kívül jöttek pedagógusok és szülők a szomszédos Hunyadi Szakközépiskolából és a piaristáktól is. A kerítésre a jelszavak mellet kitették egy első osztályos gyermek órarendjét. - Ellopják a lányaink-fiaink gyerekkorát - mondták a felháborodott szülők. A tiltakozók közösen énekeltek Koncz Zsuzsa- és Bródy János-dalokat, rajzoltak az aszfaltra és virágot ültettek az iskolaudvaron. Tudósítónknak többen nehezményezték, hogy a pedagógus szakszervezet nem egyértelműen és világosan áll ki a Tanítanék Mozgalom mellett. A rendezvényen néhány helybeli ellenzéki politikus is részt vett pártjelvények nélkül, ők nem is szólaltak fel a demonstráción.

A Kettős Mérce blog beszámolója szerint a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt is megjelentek a pedagógusok mellett a vasutas- és más szakszervezetek képviselői szolidaritást vállalva.

A demonstráció kapcsán a fővárosi VI. kerület egyik iskolájában tájékoztatót küldtek a szülőknek, amelyben leírták a mai napirendet (feltehetően hasonlóan zajlik a többi, csatlakozott intézményben is). Eszerint a diákok reggel a megszokott időben jelennek meg az iskolában, ám az első óra elmarad. A gyerekekre pedagógusok felügyelnek, a többi tanár és dolgozó az iskola előtt fog állni ahol 9 óráig,  csatlakozhatnak hozzájuk a szülők is.

A tiltakozásban való részvételt előre jelző intézményeket térképen is megnézhetik ezen az oldalon.

A Civil Közoktatási Platform második ülése után tartott keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyórás munkabeszüntetést „diáksztrájk", szakszervezetek és szimpatizánsok is támogatják különféle módokon, így széles körű tiltakozásra lehet számítani.

A tiltakozó megmozdulást Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója jelentette be a tanárok több tízezres, március 15-i budapesti tüntetésén. Pukli a kormányzat bocsánatkérést követelte, és valódi, érdemi tárgyalásokra hívta a kabinetet. Az EMMI által összehívott köznevelési kerekasztalt nem tartják valódi fórumnak, sőt, Balog Zoltán minisztert és Palkovics László államtitkárt sem fogadják el tárgyalópartnernek, helyette hozzáértő vezetést követelnek az oktatásba.

Hogy erre nem sok szándékot mutat a kormány, azt jól jelzi, hogy az EMMI szerda reggeli közleményében a demonstráló szervezeteket ostorozta és saját köznevelési kerekasztalának "eredményeit" részletezte.” (NOL.hu) 

Ajjaj, a NOL-nál és Puklinál megugrott a résztvevő iskolák száma, méghozzá egészen 250-ig ugrott az 5800-ból. Ellenben ebből a cikkből az is kiderül, hogy a csatlakozó iskolákból sem minden tanár vesz részt az akcióban, hiszen maga az egyik főszervező, a miskolci Pilz Olivér elvtárs maga mondja: „az iskola tanárainak több mint egyharmada csatlakozott a polgári engedetlenségi akcióhoz, amelynek keretében megtisztítják a szobor környékét, majd a gimnázium udvarán a gyerekekkel közösen egy almafát ültetnek el.”

A főszervező elvtárs iskolájából a tanárok egyharmada csatlakozott? Hűha!

Amúgy pedig erre kéretik koncentrálni:

„Pukli a kormányzat bocsánatkérést követelte, és valódi, érdemi tárgyalásokra hívta a kabinetet. Az EMMI által összehívott köznevelési kerekasztalt nem tartják valódi fórumnak, sőt, Balog Zoltán minisztert és Palkovics László államtitkárt sem fogadják el tárgyalópartnernek, helyette hozzáértő vezetést követelnek az oktatásba.”

Innentől kezdve nem kell ezekkel foglalkozni. Semennyit sem. Annyit számít, amit mondanak és követelnek, mintha belebeszélnének a vécécsészébe. Ugyanis a megoldást a kormánytól követelik (az amúgy többségében nem létező és kitalált és ostoba!) problémáikra, ellenben „nem hajlandók” szóba állni a kormány képviselőivel. Sőt: Pukli megint kéthetes ultimátumokat osztogat, mint valami partvisnyéllé sovánkodott Jabba.

Lófaszt ezeknek, nem tárgyalást!

Címkék: Publicisztika
https://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/26179/pics/14593236043001935_800x600.jpg
Publicisztika
 

Ezeket a cikkeket olvastad már?