HÍREK 151.


„Még homály fedi a müncheni metróban verekedő afgánok ügyét

A rendőrség azonosította azt a három afgán fiatalt, akik nyugdíjasokkal kaptak össze szombat este a müncheni metróban. Az idős férfiak állítólag egy lányt védtek a menekültektől. Egy utas felvette a verekedés egy részét, de a videóból nem derült ki minden részlet, a rendőrség szerint vannak még fehér foltok az ügyben.

Óriási felháborodást keltett az interneten az a 31 másodperces videó, amelyet egy 26 éves müncheni diák tett közzé a Facebookon szombat este a verekedésről. A felvételt rengetegen látták, és több mint 80 ezren meg is osztották.

A videón egy világos színű kabátot viselő fiatal férfi ütötte egy idősebbnek a fejét. Közben egy nő azt kiabálta, hogy „most már elég legyen!”. Egy másik, szemüveges idős férfi és a verekedő egyik állítólagos társa visszahúzták a világos kabátos támadót, aki erre a szemüveges férfit is megrángatta a gallérjánál fogva. Egy harmadik menekült fiatal ujjal mutogatva próbált távol tartani egy harmadik német férfit, aki próbálta leállítani a lökdösődőket.

A videón még látható egy pillanatra egy nő, aki ül, valamint a felvétel végén valaki azt mondja a verekedőknek, hogy szálljanak le.

Más nincs a felvételen, és a rendőrség szerint pont ezért nehéz utólag pusztán a videó alapján összerakni, pontosan mi is vezetett a verekedéshez. A jelenetet rögzítő és Facebookra posztoló szemtanú ráadásul nem tett feljelentést a nyomozók szerint.

Süddeutschen Zeitung viszont megkereste a fiatalembert, aki eleinte nem akart válaszolni a lap kérdéseire, végül mégis megtette. Azt állította, hogy igenis jelentkezett a rendőrségen vasárnap. Azt is mondta, hogy a menekültek más utasokat is lökdöstek, amikor a főpályaudvarnál leszálltak a metróról. Ezt azonban a térfigyelő kamerák felvételei nem igazolták.

A 26 éves diák végül hétfőn tett vallomást a rendőrségen, miután megkeresték a hatóságok. A nyomozók a rendelkezésre álló adatokból azt próbálták megállapítani, hogy bűncselekmény történt, vagy pedig jogi szempontból ennél kisebb súlyú esetről van szó. Kedden végül személyi sérülés miatt indult nyomozást az ügyben, méghozzá egy másik férfi, tehát nem a videózó diák feljelentése alapján.

Kedden délután azonosítottak is három afgán fiatal a felvételről, ők 19, 20 illetve 23 évesek. A nyomozók remélik, hogy beszélni tudnak mindenkivel, aki szombat este ott voltak a müncheni U1-es metrón, 18 óra után nem sokkal. Azt a lányt is szeretnék megtalálni, aki a felvételen ült, és fekete kabátot viselt. Lehet, hogy ő volt az, akit a menekültek zaklathattak, és aki miatt kirobbant a verekedés.

A rendőrségnél hangsúlyozták ugyanakkor, hogy vannak még fehér foltok. Nem értik például azt, miért nem nyomta meg senki a metróban lévő segélyhívó gombját, illetve facebookos posztolás helyett a 26 éves férfi miért nem a rendőrségnek szólt inkább. Aznap este ráadásul sok rendőr volt az utcán, a főpályaudvarnál is járőröztek, és gyorsan odaérhettek volna a metróállomásra, ahol az afgánok leszálltak, ha hívják őket.” (HVG.hu)

A HVG remek kis összefoglalója szerint tehát nem egészen világos, mi is történt a metróban. Ugyanis az a változat is elképzelhető, hogy a metrón utazó német nő egyszer csak, hirtelen belekötött a vele együtt utazó békés afgánokba, szexuálisan zaklatta őket, majd ezen felbátorodva, sőt, vérszemet kapva, néhány rasszista és náci német nyugdíjas is belekötött szegény fiatal fiúkba, akik alig tudták megvédeni magukat.

Igen. Így kellett legyen.

Abban a világban, amelyben a sajtónak ez a része él.

Még szerencse, hogy van egy másik világ, ahol előbb-utóbb az emberek meg fogják védeni magukat. Bárhogyan és bármi áron. És akkor az az afgán ott a felvételen nem mutogatni fog, fenyegetően, hanem fél szemmel, vérző, törött orral fogja térden állva keresgélni a fogait a padlón. Ha életben marad egyáltalán.

Címkék: Publicisztika
Publicisztika

Ezeket a cikkeket olvastad már?