hirdetés
Blogolj!

HÍREK 132.


„Parapszichológia

 A sztárpszichológus annyira tudományos, hogy az már para.

Talán létezik olyan hírfogyasztó, aki előtt ismert, hogy akadt olyan önkéntes NER-partizán, aki azzal kontrázott rá az Ákos kontra Telekom kontra kormány cicaháborúra, hogy igenis, a nő legfontosabb tevékenysége a gyermekszülés és nevelés, amúgy tudományosan, hiszen ezt már Bagdy Emőke is megmondta. Tudományos bizonyíték gyanánt elő is került Emőke egy régebbi könyvéből egy idézet, azzal a nyilvánvaló igénnyel, hogy innentől nyugodtan befoghatja minden ellenhurrogó a lepcsest.

Most ne beszéljünk arról, hogy Bagdy Emőke (a pszichológia Nógrádi Györgye) sztárszakemberként a karrierépítő nő mintaképe is lehetne, vagyis ha a karrierépítést a női kiteljesedés akadályaként említi, az nem tűnik megdönthetetlenül hitelesnek. De ne, tényleg ne erről beszéljünk, hanem maradjunk a idézeteknél.” (…) (Balavány György, HVG.hu)

Induljunk el innen. Mint a kályhától. Ugyanis ha a sunyi, aljas, ótvaros geciség etalonját keressük, akkor a Balavány György nevű rovátkolt baromnál kell kezdenünk a kutatást, és ott is kell befejeznünk.

Ez a semmihez sem értő, álkeresztény fasz leírja ezt a mondatot: „(…)Bagdy Emőke (a pszichológia Nógrádi Györgye)…” S ezzel mindjárt két szakemberbe is belegyalogol. természetesen a semmihez sem értők kikezdhetetlen öntudatával és határozottságával. De hát, mint tudjuk, a Balavány György örök. Ő már ott volt a „fenséges tűz csiholója” mellett is, és azt mondta róla a többieknek, a tűz nem jó, mert ő tegnap is ráhugyozott, és saját szemével látta, hogy elaludt.

Persze, azok még egyenes, romlatlan, férfias idők voltak, és az akkori Balaványokat egyszerűen agyonverték.

Manapság meg dédelgetjük őket. Sajnos.

De azért álljon itt egy másik Bagdy Emőkével foglalkozó írás is, a miheztartás végett:

Bagdy Emőke lejáratása csak a betegeket anyagilag kihasználó lélek-kuruzslókat segíti

Szomorú, de többségünk pszichológiai segítségre szorul, ezért nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy egy olyan szaktekintélyt sároznak most be, aki több évtizede szeretne egyértelmű viszonyokat teremteni a pszichológus szakmában.

Bagdy Emőkét úgy beállítani, mintha a kormány elvtelen szellemi bérence lenne szándékos csúsztatás. A professzor asszony többször vállal konfliktust, fogalmaz kritikusan a magyar mentálhigiénés állapotok javítása érdekében. Épp azok ássák alá még jobban egy nagyon fontos szakma megítélését, akik aljas módon hurcolják most meg Bagdy Emőkét a nemi szerepekről szóló vitában megfogalmazott álláspontjáért.

Már az sem felel meg a valóságnak, hogy pszichológusok egy csoportja adott ki közleménytBagdy Emőke ellen, az aláírók között ugyanis megtalálhatóak például történészek, zenészek, szociális munkások is. A „pszichológiáért aggódók” állásfoglalása kapcsán így mellőzhetjük is a jószándék feltételezését, ha valóban szakmai vitát akarnának generálni, akkor eleve nem úgy álltak volna hozzá, hogy szakmán kívülállókkal duzzasszák fel magukat, hogy nagyobbnak tűnjenek. Mindenkinek van lelke, ezért úgy gondoljuk, hogy értünk is hozzá, de megnézném, hogy hány zenész, vagy történész – nem megbántva őket – írna alá egy matematikai vagy fizikai „szakmai” kiáltványt. Nulla.

A cím után magában a közleményben is folytatódnak a csúsztatások. Magyarországon van ez a szakember-szakmai fétis, ezért az aláírók nem felejtenek el rögtön hivatkozni a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesület szakmai állásfoglalására. Csak azt nem teszik hozzá, hogy Bagdy Emőke is tagja ezeknek a szakmai szervezeteknek, és a professzor asszony nyilatkozata egyáltalán nem sértette meg a hivatkozott kritériumokat.

Az már viszont igaz, hogy Bagdy Emőke nem azt nyilatkozta, amit a kritizálók helyesnek tartanak. Ezért kirekeszteni valakit, nem éppen a tudomány fejlődését szolgálja. Egy olyan tudományágat sem ismerünk, amelyik ne változott volna a folyamatosan bővülő kísérletek, tapasztalatok, problémák hatására.

Rossz belegondolni, hogy mi lett volna, ha Einsteint megkövezték volna, amiért megcáfolta a korábbi fizikai világképet. A törvényszerűségnek beállított, „csak így lehet” világképet.

A genderelméletet kritizálók nem akarják lealacsonyítani a nőket

A közlemény megfogalmazói ráadásul azt a hamis látszatot keltik, mintha Bagdy Emőke – és úgy általában a genderelméletet kritizálók – a nőket vissza akarná taszítani a sötét középkorba. Azt a benyomást keltik, mintha Bagdy Emőke azt nyilatkozta volna, hogy a nők CSAK anyaként teljesedhetnek ki.

Az igazság az, hogy Bagdy Emőkénél kérlelhetetlenebbül kevesen állnak a ki a nők munkahelyi és társadalmi hátrányos megkülönböztetése ellen, kevesen lépnek föl mindig is a nőket érő családon belüli erőszak ellen, és kevesen hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen (egyre inkább) súlyos méretet ölt a nők körében is a gyógyszerfüggőség, az alkoholprobléma, vagy a nikotinizmus.

Itt egy pillanatra érdemes Bagdy Emőke mellett olyan elismert szaktekintélyeket is megemlíteni, akik szintén kritikát fogalmaztak meg a hagyományos nemi szerepek eltűnése kapcsán. Philip Zimbardo szerint a mai fiúk alulteljesítenek mind tanulmányaikban, mind a munkában. Nem találják helyüket sem a társadalomban, sem a magánéletben. 

Popper Péter szerint „van a feminista mozgalomnak egy félrecsúszási lehetősége. Az egyik ilyen félrecsúszás: a mozgalom eredetileg úgy indult, hogy legyenek azonos jogok, azonos bánásmódok, azonos társadalmi érvényesülési lehetőségek. Rendben van. De már lassan nem erről van szó, hanem arról, hogy ugyanolyannak kell lenni a nőnek, mint a férfinak.”

Ellenük miért nincs nyilvános kiállás? Popper Pétert miért nem akarják úgy beállítani, mint a kormány ideológiai bérencét?

Bagdy Emőke (kép: reformatus.hu)

Ha Bagdy Emőkét támadod, akkor a zavarost támogatod

Mert Bagdy Emőke régóta szorgalmazza azoknak a jogszabályoknak az újraalkotását, amelyek végre rendet teremtenének a rendszerváltás után a pszichológia háza táján. Az egyik legfontosabb lépés egy kamara létrehozása lenne, amely megmondhatná, hogy ki is valójában pszichológus. Kicsit érthetetlen, hogy idáig miért nem született meg ez a törvény, teljesen elfogadott, hogy az ügyvédek, orvosok, építészek, stb. szakmák is kamarákba szerveződnek, többek között azért, hogy kiszűrjék a kóklereket.

Szomorú tény, hogy nagyon is rászorulnánk pszichológiai segítségre – sokat cigizünk, iszunk, nagyon függünk a gyógyszerektől, a mentális zavarok egyre több gyereket és fiatalt érintenek -, és a különböző asztráljósok, gömbgyógyítók, meg gyenge képességű pszichológusok használják ki, manipulálják a rászorulókat. (És akkor még nem is beszéltünk azokról, akiknek nincs pénze elmenni drága pszichológushoz.)

A Bagdy Emőke ellen aláíró pszichológusok is biztosan olyanok, akik minden foglalkozást úgy kezdenek, hogy sajnos nem tudják garantálni a gyógyulást, a páciens amúgy sem akarta eléggé a javulást, az óra árát pedig, ha lehet, akkor készpénzben kérné el. Tudjuk milyen macerás dolog a számlaadás. Aztán sunyin kacsint.” (Index)

Tényleg! Valaki szóljon a Balaványnak, hogy a Popperbe is bele kéne rúgni. Például így: Popper Péter, a pszichológia Techet Pétere… Vagy valami hasonló.

Címkék: Publicisztika
https://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/24052/pics/lead_800x600.jpg
Publicisztika
 

Ezeket a cikkeket olvastad már?