2017.06.16.

Címkék: Publicisztika
2017.06.16.

A hálás zsidók koszorúinak szalagjai, akik nem felejtették el, kinek köszönhetik megmenekülésüket...

Címkék: Publicisztika
2017.06.14.

Alább egy „apróság”, mely igazolja, miért életveszélyesek és elviselhetetlenek ezek a szervezetek, és miért kell mindegyiket a helyére szorítani.

Minden együttérzésem a meghurcolt rendőröké, a rendőrök családjáé, és remélem, egyszer majd a bűnözők is megbűnhődnek, csakúgy, mint ezek a tisztességes embereket tönkretevő, bűnözőket védő, az egész társadalom természetes és józan értékítéleteit és természetes jogérzékét felülíró nyomorult gazemberek.

Íme, három magyar rendőr története a Helsinki Bizottsággal: 

„ÖRÜL A JOGVÉDŐ:

Jogerősen is börtönbe megy a tolvajt fogó zsaru 

Míg a tolvaj bűnözőket felkaroló Helsinki Bizottság háza táján pukkannak a pezsgők, addig három rendőrcsaládban most a könnyek folynak. Ketten elvesztették hivatásukat, míg a harmadikban az apától való búcsúzkodás ideje jött el. Letöltendő börtönre ítélték, mert az általa elfogott tolvajok azt állítják: bántalmazta őket.

A leszerelt zsaruk nem beszélnek róla, de mindenki tudja: ha akkor nem fogják meg a tolvajokat, ha később érnek ki, ha elfordítják a fejüket... most minden rendben volna.

Az eljárás alapjául szolgáló esemény még 2013. júliusában történt Hatvan határában, egy kukoricásban, ahol öt tolvaj bűnöző kukoricacímert lopott és a helyi rendőrök őket cselekményük közben tettenérték. Az eltulajdonított vagyoni érték mintegy 600 ezer Ft.

Az öt bűnözőt a Helsinki Bizottság nevű, önmagát "jogvédőnek" nevező ügynökség azonnal felkarolta és segítségükkel feljelentést tettek, miszerint a rendőrök a helyszínen nem adtak nekik inni, sőt bántalmazták is őket.

A tolvajokat, előállításuk után orvos vizsgálta meg, aki semmilyen sérülést, külsérelmi nyomot nem látott rajtuk, azonban négy nappal az intézkedés után egyikük beszerzett egy látleletet bordatörésről, természetesen azt állítva, hogy e sérülését még az intézkedés során szerezte.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség indított nyomozást, majd a tolvajok ellentmondásos vallomásait, a rendőrök egybehangzó vallomásait és az orvosi véleményt figyelembe véve arra jutott, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

A Helsinki Bizottság persze panasszal élt, de nagy sajnálatukra az újraindított és végigvitt második nyomozás is erre a megállapításra jutott. Végül maguk a jogvédők vették kézbe a dolgot és pótmagánvádas eljárásban állíttatták bíróság elé a rendőröket.

Az eseményről anno a Népszava nevű sajtóorgánum számolt be legelőször. Persze figyelembe vette, hogy a tolvajokat általában nem kedvelik még olvasóik sem, így hatva az érzelmekre, fogalmazásmódjában a tolvajbanda cselekménye egyszerűen így szerepel – tessék figyelni! - „gyógyszeralapanyaghoz gyűjtött” kukoricacímert. Így azért mindjárt másképp hangzik a cselekmény: a lopásból egyszeriben nemes gesztus születik.

Az újság azt is kihangsúlyozta, hogy a kukoricacímert egyébként nem szedte le a tulajdonos, tehát ergo - szerintük - nincs is vagyoni kár...

A cikk folytatása szerint a rendőri intézkedés során az események „eldurvultak” és a rendőrök megbilincselték a tetteseket, sőt kettőt közülük bántalmaztak is. Tehát a bilincselés már eldurvulásnak számít...

A drámai történet persze ennyivel nem ért véget: a cikk kiemeli azt is, hogy az elfogott tetteseket "órákon keresztül" fektették a földön és nem adtak nekik vizet sem...

Az eljárás során kiderült, hogy az elfogott tolvajok közül ketten ellenszegültek a rendőri intézkedésnek, így velük szemben szükségessé vált a testi kényszer alkalmazása. A földre fektetés pedig nem „órákig” tartott - ahogy a jól hangzó klisé állítja - , hanem csak addig, amíg kiérkeztek az előállításban segédkező, valamint a helyszíni szemlét lefolytató kollégáik. Az intézkedőknek addig maguknak is a napon kellett ácsorogni, de persze ez már kevesebbeket érdekel...

Hogy vizet miért nem kaptak a tettenért tolvajok, arra viszont bizony valóban nehéz magyarázatot találni... Vélhetően azért, mert a kukoricaföldön viszonylag kevés vízcsap áll rendelkezésre, a tolvajok pedig a gyógyászati/jótékonysági akciójukhoz nem vittek magukkal...

Az ügyben kirendelt orvosszakértő annyit állapított meg, hogy a szóban forgó bordatörés keletkezhetett akkor is amikor intézkedtek a rendőrök, de akár később is, sőt kihangsúlyozta hogy ez nem egyértelműen megállapítható!

A tolvajok közül csak négyen voltak hajlandóak megjelenni a tárgyaláson. Ötödik társuk rendre kivonta magát az eljárásból már a nyomozati szakban is.

Az ügyben a nyomozás során kihallgatott, az eljárásban nem szereplő tucatnyi rendőr tanú vallomását a Helsinki Bizottság indítványára a bíróság nem vette figyelembe, mert ők "összebeszélhetnek". A bizonyítási eljárás magját így csak a négy tolvaj vallomása jelenti (ők ugyanis nem beszélhetnek össze).

A bíróság azzal az indoklással, hogy az ítéletnek prevenciós jellege van, vagyis a célja a hivatalos személyek elrettentése, egy rendőrt másfél év letöltendő szabadságvesztésre, kettőt felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélt, amely azt jelenti, hogy mindhárom vádlott rendőri karrierjének vége szakad... Az ítélet jogerős.

Az ügyet generáló Helsinki Bizottság az elért hatalmas sikerről, már anno, az első fok után is büszkén számolt be honlapján, sőt azt a tényt, hogy a rendőri brutalitás áldozatai tettenért tolvajok voltak, egyenesen elhallgatta. Helyette így fogalmazott: „a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa három rendőrt ítélt el első fokon bántalmazás hivatalos eljárásban és testi sértés bűncselekménye miatt, amiért megrugdostak és ütlegeltek két SÉRTETTET.”

Tetszik érteni? Két „sértettet”... Nem két ellenszegülő, tettenért tolvaj bűnözőt, hanem két "sértettet"...

"Nagyon remélem, hogy ez példaértékű lesz" - nyilatkozta jókedvűen Győző Gábor, a Helsinki Bizottság nevű, önmagát "jogvédőnek" nevező szervezet alkalmazottja a TV2-nek a tárgyalás után.

A tolvajok lopási ügye persze hamarabb lezárult. Ők cselekményükért – másik bíróságtól - jogerősen figyelmeztetésben részesültek és 20 ezer Ft eljárási költség megfizetésére kötelezték őket. Úgy tűnik, esetükben nem volt fontos a katonai tanács által hangsúlyozott „elrettentés”... Győző Gábor duplán örülhet, hisz talán ez az ítélet is kellő mértékben "példaértékű" - a lopást fontolgatóknak...

„Megjelennek a mesterséges testületek, amiket beinjekcióznak a struktúrába. Bizottságok, amiket senki nem választott meg. (...) a média, akik önkényesen formálják a véleményedet.”

Yuri Bezmenov – volt KGB ügynök a felforgatás tudományáról – Los Angeles 1983.

„Az ügynök már régen ott van a feladatra. Egy tiszteletben álló polgár. Esetleg fizetést kap különféle alapítványoktól törvényes küzdelmei címén, például az emberi jogokért, a nők jogaiért, a gyermekek jogaiért, vagy a fogvatartottak jogaiért... valamiért. (...) Utálat és bizalmatlanság keltése azon emberek felé, akiknek meg kellene védeniük téged és be kellene tartassák a törvényeket és a rendet... (...) Morális relativitás. Ez egy lassú helyettesítődési folyamat, melyben az alapvető erkölcsi értékek cserélődnek fel. A végére egy bűnöző már nem is bűnöző.”

Yuri Bezmenov – volt KGB ügynök a felforgatás tudományáról – Los Angeles, 1983. 

Kedves olvasó! Ha nem jelent nehézséget, a meghurcolt zsarukért tedd meg, hogy megosztod ezt a posztot, hisz a "példaértékűség" és az "elrettentés" úgy működik, ha mások is megismerik...! Hadd örüljön a "Bizottság"...!

 Megjegyzés: A Helsinki Bizottság a Magyarországon Soros György pénzéből működő 65 egyesület egyike, akik megpróbálnak a magyar emberek között feszültséget kelteni és bomlasztani​. Nagy szerepük van ma is az illegális bevándorlók dédelgetésében.”

Címkék: Publicisztika
2017.06.13.

A 888 írta meg, mi pedig itt, ebben a „szólásszabadság hiányos” „diktatúrában” elolvassuk, és ökölbe szorul a kezünk.

És akkor néhány szó komolyan, cinizmus nélkül: régóta tudjuk, hogy például a mai Németországban olyan cenzúra fojtja meg a sajtószabadságot, amelyhez képest a Harmadik Birodalom cenzúrája üde káosz volt. Az, hogy a franciáknál is ilyen a helyzet, újdonságnak tűnik, legalábbis számomra.

Az Arte TV tulajdonosai ostoba és becstelen gazemberek. A politikai ukázt kiadó láthatatlan erők szintén ostoba és becstelen gazemberek. Mert ma egész Nyugat-Európa ilyen ostoba és becstelen gazemberekkel van tele, ostoba és becstelen gazemberek irányítják azt a világot Brüsszeltől kezdve Berlinen és Párizson át egészen Athénig. És miközben ezek a becstelen és ostoba gazemberek a legocsmányabb cenzúrát és fake news gyártást gyakorolják, működtetik és megrendelik, teli pofával vádolják cenzúrával és diktatórikus kormányzással a közép-európai országokat.

Az a legnagyobb baj, hogy ezek az ostoba és becstelen gazemberek egyszersmind ön- és közveszélyes idióták is, akik most éppen a muzulmán beözönlés okozta egyre tragikusabb és végzetesebb problémákat és következményeket próbálják meg nem létezővé hazudni, többek között a PC beteg világával, és –mint alább olvashatják- a legnyíltabb cenzúrával.

Már csak az a kérdés, hogy hol van ilyenkor az amúgy kifejezetten erős érdekérvényesítő képességgel bíró európai zsidó lobbi?

Nem tudjuk. Majd meglátjuk, most előkerül-e, vagy esetleg vannak „magasabb szempontok”, amelyeket egyelőre el sem tudunk gondolni.

Addig is, egy jó tanács a film alkotóinak: ebben az esetben az ostoba és becstelen jogtulajdonos minden joga másodlagos a közérdekhez képest. Úgyhogy adják ide nekünk bátran a film kópiáját, és mi le fogjuk vetíteni. A büntetést pedig majd kifizetjük, ha kell, közadakozásból. 

A jogtulajdonos meg remélhetőleg elkölti az egészet patikára.

És akkor a 888 cikke:

Letiltották az iszlám bevándorlók miatt növekedő antiszemitizmusról szóló filmet

Az Arte TV csatorna nem engedte adásba kerülni, továbbá jogtulajdonosként minden közlését is betiltotta a 170 ezer euró francia és német közpénzből készült filmnek. A dokumentumfilm az európai zsidóságnak az iszlám migránsok bevándorlásával szorosan összefüggő, egyre növekvő üldöztetéséről számol be. A francia-német állami fenntartású közszolgálati csatorna azzal indokolta a film cenzúrázását, hogy az nem kellően kiegyensúlyozott az iszlám és antiszemitizmus kapcsolatáról szóló, kiemelten érzékenynek tekintett témában. A betiltás miatt tiltakozó nemzetközi sajtó azonban politikai okokat lát a döntés mögött.

„Kiválasztottak kirekesztve – Gyűlölet az európai zsidók ellen” a címe annak a 90 perces dokumentumfilmnek, amely az európai kontinensen tapasztalható antiszemitizmust mutatja be, kitérve arra az erőszakra is, amelyet a zsidók nap mint nap átélnek a muzulmán közösségek támadásai következtében, például Párizsban.

A tévés dokumentumfilm felvételei azonban hiába készültek el 170 ezer euró közpénz felhasználásával Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Izraelben és palesztin forgatási helyszíneken, mert végül az Arte francia-német közös műsorszolgáltató, valamint partnere, a német WDR (Westdeutscher Rundfunk) közszolgálati televíziós műsorszolgáltató egyaránt nem volt hajlandó leadni a filmet.

 

A film betiltásáról beszámolt a The Times is.

A lap megszólaltatta a film társrendezőjét, Joachim Schroedert, aki elmondta, hogy a tiltás elrendelésével kapcsolatban a csatornák vezetői azt mondták, hogy a feldolgozott téma, a muzulmán migráns közösségek antiszemitizmusa egy olyan nagyon érzékeny kérdésnek számít, ami a dokumentumfilmtől több etnikai közösség szempontjainak a bemutatását követelte volna meg egy nagyobb mértékű kiegyensúlyozottság elérése érdekében.

Ezt a feltételt a film készítői a témából fakadóan képtelenségnek tartják. 

Ha Auschwitzról készítek dokumentumfilmet, akkor köteles vagyok beszámolni az SS-őrök családjainak szenvedéséről is? – tette fel a költői kérdést a lapnak nyilatkozó Schroeder, aki szerint a film betiltása azt jelzi, hogy a témával fején találva a szöget, valami nagyon fontos dologra tapinthattak rá.

A The Times ezzel kapcsolatban felidézi a filmnek azt a részét, amelyben zsidó tinédzserek Párizs egyik külvárosában azon terveikről beszélnek, hogy az őket ért gyakori fizikai bántalmazás miatt elhagyják Franciaországot, és Izraelbe költöznek.

Ez egy zsidó negyed, melyet banlieues (alacsony jövedelműeknek épített szociális lakásprojektek – a szerk.) vesznek körül. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy itt mi csapdába kerültünk, mert amikor arrafelé kell kimennünk innen, akkor azzal az életünket kockáztatjuk. – mondja a francia zsidóság helyzetét ismertetve a párizsi Sarcelles kerület egyik zsidó iskolájának tanulója a filmben.

Egy másik tanuló pedig arról beszél: mindenki el akar innen költözni. Aki megtehette, azok közül Sarcellesből már szinte mindenki Netanyába költözött.  (Izraelbe – a szerk.). Ha odamész, azt látod, hogy olyan, mintha Párizsban járnál, mert ott csak franciák vannak, mindenki franciául beszél."

Egyébként Párizs Sarcelles nevű kerületében a palesztinokat támogató 2014-es zavargások idején kiemelkedően sok erőszakos támadás érte a zsidókat.

 

A film betiltása világszerte felkeltette a sajtó figyelmét.

 

Az Arte német-francia tulajdonosi köre az egyre nagyobb botrány ellenére, továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a 170 ezer eurós köztámogatás ellenére se kerüljön bemutatásra a film a csatornán.

Sőt a film jogdíj tulajdonosaként a francia-német megrendelő egyelőre a máshol való közlést is tiltja.

A sokak szerint abszurd tiltás feloldása érdekében az interneten már aláírásgyűjtő akció is indult.

Címkék: Publicisztika
2017.06.12.

Amit most látni fognak, a svéd televízióban történt. Erre is szánják rá az időt, csupán hét percet. Megdöbbentő élményben lesz részük, egyszersmind meg fognak erősödni abbéli hitükben, hogy ezeket nem hogy kell, de egyenesen tilos tolerálni. Ezek nem emberek...

Egyszersmind jó lenne hallani valami véleményt a magyarországi iszlám közösség részéről is. Ha már éppen most szólítottak fel mindenkit, hogy emelje fel szavát az "iszlamofóbia" ellen.
Rendben, majd felemeljük. Ha lesz rá ok. Addig viszont várnánk néhány szót arról, miképpen kell viszonyulni ehhez az állathoz és az általa elmondottakhoz ott a svéd tévében. És mit kell gondolnunk arról, amit az egykori muszlim műsorvezető mond a végén, miszerint: "A fickó, akit az előbb hallottak, a valódi iszlámot testesíti meg. (...) egyértelműen úgy alkalmazza az iszlámot, ahogy az az eredeti szent szövegeiben van."
Ha ez igaz, akkor egyetlen egy okot mondjatok, amiért nekünk benneteket kötelességünk tolerálni, eltűrni, elviselni. Csak egy okot!
Vagy mondjátok azt, hogy amiről ez az állat beszél, nincs benne az eredeti iszlám szent szövegekben. Vagy, hogy benne van, de ez benneteket nem érdekel és nem tartjátok be. Csak valamit mondjatok, most, konkrétan erre a videóra, és a benne elhangzottakra. Köszönöm...
Címkék: Publicisztika
2017.06.09.

Címkék: Publicisztika
2017.06.09.

Címkék: Publicisztika
2017.06.09.

Tisztelt Bayer úr!

 Az alábbi linken talál egy cikket, amely arról szól, hogy Melbourne-ben egy autó szándékosan nekihajtott egy bölcsődének. Az arab azt kiabálta, hogy ezt az Iszlám Államért és az Al Quaidáért kapjátok.Egy nő lakásában dekkolt, majd két járókelőt is lelőtt. Aztán egy tv stábot is a helyszínre hívott, hogy élő adásban mondhassa el, hogy ő most az iszlám állam katonájaként fog gyilkolni. 
 A kiérkező rendőrökre tüzet nyitott, hármat megsebesített, majd agyonlőtték. 
 A hír érdekessége az, hogy az ön korábbi információjával - mely szerint Angliában egy babkocsit toló kismama gyermekét leköpte egy muzulmán, mondván, hogy a fehérek ne szaporodjanak - összhangban van ez a támadás. Mivel ez a Melbourne-i barom bölcsődét támadott meg, szerintem a muzulmánok világszerte a fehér társadalmak következő generációit akarják kiirtani, és mindezt összehangoltan, a megbízóik elvárásai szerint teszik.
 Ezt pedig a Soros és a mögötte álló háttérhatalom felbujtására, a bevándorlást finanszírozó és szervező NGO-k segítségével akarják végrehajtani. Ez a bűncselekmény pedig teljes mértékben kimeríti az előre megtervezett, aljas indokból elkövetett népirtás bűncselekményét. Ami tehát ma a világban történik, az nem más, mint a harmadik világháború, amely egy vallási ideológiába burkolt faji háború. 
 Soros és a mögötte állók vajon mikor lesznek - a nürnbergi per mintájára - ugyanazon vádpontok alapján bíróság elé állítva? 
A nürnbergi vádpontok:
  1. Béke elleni bűncselekmények.
  2. Emberiesség elleni bűncselekmény
  3. Háborús bűncselekmények.
  4. Összeesküvés az előző három bűncselekmény elkövetésére.
 
A nácikat ezen vádpontok alapján ítélték halálra, mint vesztes háborús bűnösöket a győztes háborús bűnösök. 
Az a kérdés is felvetődik, hogy korunkban hány áldozatnál kezdődik a tömeggyilkosság? 
A II. világháború idején faji és vallási alapon, koncentráltan folyt a népirtás.
A különbség csak annyi, hogy most nem egy területre (táborba) összeterelve folyik az öldöklés, hanem spontán módon, bárhol a világon, de az áldozatok mindig a keresztény fehér emberek, tehát most is faji és vallási alapon megy a vérengzés. 
 
A fenti támadásról az egész világsajtó hallgatott (2017. június 5) nyilván azért, mert a világsajtó 99%-a éppen azoknak a kezében van, akik a a fehér rassz kiirtását szervezik.
Címkék: Publicisztika
2017.06.09.

Végül pedig olvassák el Bogár László barátom összefoglalóját a témában:

Klíma-kihívás

Mítosz és valóság az emberi megismerésben 

Mottó:

Szeressétek azokat, akik keresik az igazságot, de óvakodjatok azoktól, akik már meg is találták azt.”
 

A világ végtelen számú elbeszélhetősége

  Gondolatmenetem mottójául egyébként először Oswald Spengler Nyugat alkonyacímű korszakos művének egyik meghatározó mondatát választottam volna, íme…..:

  „Annyi világ van, ahány lény a világon, s az állítólag egyetlen, egyetemes és örök világ, amelyről mindenki azt hiszi, hogy a többiekével közös, mindegyikőjük létezésében mindig új, egyszeri és soha meg nem ismétlődő élmény.”

  Tudomásul kell tehát vennünk egy felől, hogy mindnyájan egymástól eltérő „világokban” élünk, de mégis fel kell tételeznünk ennek a „többiekével közösnek” a létezését, mert csak így nyer valóságos értelmet bármely gondolatunk és cselekedetünk, ezek átgondoltsága és összehangoltsága

 

Alexis de Tocqueville

  „A múlt már nem világítja meg a jövőt, így aztán az emberi szellem most sötétben tapogatózik”…írja Tocqueville a Felvilágosodás második     évszázadában…

 

A klíma-kihívás értelmezési rétegei

  A kérdés az elsődleges felszínen tehát az elbeszélési módok, vagyis a narratívák háborújaként érzékelhető. Az egyes elbeszélési módok mögött vélt vagy valós érdektörekvések, hatalmi súrlódások, nyelv-politikai játszmák egész sora kavarog sok-sok  vad örvénylésben

  A mélyebb rétegekben azonban a világot uraló nyugatias modernitás egyre mélyülő válsága húzódik. Ez az önfelélő és létpusztító berendezkedés valóban felélni látszik az ember külső és belső természetének végső tartalékait. Minden, így a klíma-ügy is erről szól.

 

A klíma, mint konkrét kérdés

  A lejátszás-technikai felszínen mindez úgy jelenik meg, hogy a Föld lég és vízkörzési rendszereiben zajlik egy átalakulási folyamat, amelynek mérhetősége, illetve lehetséges okai és következményei igen éles összecsapások alapját képezik. A változások fő jellemzője az üvegház-hatást kiváltó gázok arányának növekedése, illetve az ennek nyomán fellépő hőmérséklet növekedés. A konfliktusok fő oka az, hogy vitatott maga a folyamat is, de legfőképpen az, hogy mindezt az emberi civilizáció okozza-e. És végül, hogy, akkor mi a teendő, van-e egyáltalán tennivalónk?

 

A szándékosan lebutított közbeszédben mindez a következőképpen mutatkozik meg

  Kamu az egész klímaügy, az alternatív energiatermelők valamint a zöldek kitalációja

  Zajlik ugyan egy átalakulási folyamat, de ennek semmi köze az emberi tevékenységhez.

  Az ember okozza és mindez az emberiség jelenének és jövőjének legnagyobb kihívása

  A hatalmi elitek manipulációja az egész, ezért teljesen érdektelen, nem kell foglalkozni vele.

 

Én elmentem Klímacsúcsra Párizsba….

  Több, mint négyezer sorstársammal együtt én is eltöltöttem négy napot a 11 napig tartó monstre Párizsi klímacsúcson. Tapasztalataim azt látszanak visszaigazolni, hogy elsősorban hatalmi játszmákról van szó. A tét a globális energetikai rendszerek hatalmi ellenőrzésnek koncentrálása, egy olyan fegyelmező-hatalmi rendszer létrehozása, amely globális véleményhatalmi eszközként használt média segítségével kényszeríti a szereplőket a rejtett hatalmi törekvéseknek való feltétlen engedelmességre. Az egész professzionálisan megszervezett színjáték ezt a globális hatalmi törekvés-nyalábot szolgálta.

 

De egyáltalán mi az, hogy tény?

  Egy Émile Durkheim nevű francia szociológus terjedelmes műben foglalkozott atársadalmi tény kérdésével. Azt próbálta világossá tenni, hogy az emberi megismerést az objektivitás minden mérhetőségi illúziói ellenére a kollektív tudatalatti archetipikus mintázatai határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy, amit kísérlettel igazolható ténynek tekintünk, az sem egyéb, mint sajátos hiedelem-együttes lelki  mintázatainak  rávetítése a valóságra.

 

Tyúk vagy a tojás?

  A Spektrum tv csatornán a római birodalom korszakából származó grönlandi jégbe zárt buborék összetételét tanulmányozták, és azt tapasztalták, hogy nőtt benne a széndioxid koncentráció. Ezt úgy értelmezi a filmben szereplő szakértő, hogy a gyors népességnövekedés és ennek nyomán az égetéses erdőirtás volt a kiváltó ok. Pedig lehetett fordítva is, a természeti okok (például vulkánkitörés) okozta felmelegedés fokozta a „zöldülést” és így az élelemtermelést. De ha eleve megvan a prekoncepció?!

 

A sarkkör és a Tao…

  Az északi sarkkör fölött, ahol a hőmérséklet kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a világ többi részén, a melegebb időjárás lehetővé teszi, hogy a gazdák egyre többféle zöldséget, magvakat, fűszernövényeket és más olyan növényeket termesszenek, amelyek eddig a mérsékelt éghajlatú területekre voltak jellemzők. A két héttel hosszabb és melegebb tenyészidőszakot jelzi, hogy például az alaszkai Fairbanksben a fagymentes napok száma   száz   év   alatt közel kétszeresére nőtt.

 

  Az állattartás is észak felé terjed, ahogy egyre könnyebb az állatok számára füvet, takarmányt termeszteni. Egy tanulmány szerint a klímaváltozás következtében a mai kaszálókon is 50 százalékkal nőhet a szénatermés a század végére. Amellett, hogy mindezek az éghajlatváltozás pozitív hatásait mutatják a sarkkörön, az sem mellékes, hogy a kártevők és a betegségek is elterjedhetnek az új területeken. Arról nem is beszélve, hogy északon is kiszámíthatatlanná vált az időjárás: egyes régiókban aszály pusztít, míg másutt korábban nem tapasztalt csapadékintenzitás árasztja el a mezőgazdasági területeket   főként a   kulcsfontosságú   évszakokban.

 

Globális hatalmi játszmák 1.

  Novemberben húsz fokkal volt melegebb az északi sarkvidéken, mint a sokévi átlag, a jégtakaró olvadásának köszönhetően a nagy turistahajók új utakat hirdetnek a korábban rettegett északi vonalakra, nem beszélve a kereskedelmi flottákról: közel az idő, amikor tényleg kifizetődőbb lesz a Jeges-tengeren megkerülni Ázsiát, mint a Szuezi-csatornán átevickélni. A sarkvidéken kétszer olyan gyors a klímaváltozás, mint máshol a világban. Mint egy friss jelentésben áll: sürgős beavatkozás nélkül a sarkvidéken élőknek a bolygó többi lakosánál is hamarabb kell katasztrofális hatásokkal szembenézniük. A klímaváltozásban azonban hatalmas  gazdasági potenciál  is  van,  és ez  a   nagypolitikát   sem   hagyja  hidegen.

 

Globális hatalmi játszmák 2.

  De a turizmusnál jóval nagyobb potenciál van a jég alatti erőforrásokban. Az eddig is jelentős arany- és uránkitermelésen kívül még rengeteg ásványi anyag van, köztük olyan, a high-tech iparban (elektronika) hasznosított ritkaföldfémek, amelyekre egyelőre Kínának kvázi monopóliuma van. Ha erre a piacra be tudnak lépni, az hatalmas lehetőségeket jelent a ritkán lakott hatalmas országnak nem véletlen, hogy Grönlandon egyre több a külföldi nagybefektető, köztük a kínaiak, akik éppen  most  fektetnek  be kétmilliárd dollárt.

  Donald Trump elnöksége minden korábbinál nagyobb lendületet adhat a kitermelést szolgáló kutatásoknak. Klímaváltozás-szkeptikus húrokat pengető jelölt az amerikai környezetvédelmi hatóság, az EPA élére, Tillerson révén a világ legnagyobb energiamogulja a külügyminiszteri székbe, akivel az Exxon Mobil az oroszokkal közös kitermelési projekteken dolgozott a sarkvidéken. Ezeket a Krím annektálása miatti szankciók miatt függesztették fel – most azonban  a  szankcióknak  is hamar vége lehet.

 

Inoculating the Public against Misinformation about Climate Change

  Effectively addressing climate change requires significant changes in individual and collective human behavior and decision-making. Yet, in light of the increasing politicization of (climate) science, and the attempts of vested-interest groups to undermine the scientific consensus on climate change through organized “disinformation campaigns,” identifying ways to effectively engage with the public about the issue across the political spectrum has proven difficult. A growing body of research suggests that one promising way to counteract the politicization of science is to convey the high level of normative agreement among experts about the reality of   human-caused  climate change

  Yet, much prior research examining public opinion dynamics in the context of climate change has done so under conditions with limited external validity. Moreover, no research to date has examined how to protect the public from the spread of influential misinformation about climate change. The current research bridges this divide by exploring how people evaluate and process consensus cues in a polarized information environment. Furthermore, evidence is provided that it is possible to pre-emptively protect (“inoculate”) public attitudes about climate change against  real-world  misinformation

Although numerous independent assessments have found that the scientific community has reached a near-unanimous consensus on the reality of human-caused climate change, the general public has become increasingly polarized on the issue, particularly in the United States. This is problematic because addressing global climate change will require  large-scale  changes  in human behavior    and    decision-making……

 

 

Szarka László: Kockázatos energiatévhitek, dogmák

  Egyáltalán nem tartom jó ötletnek a figyelmet a sok-sok lehetséges természeti indikátor közül egyetlenegyre – a klímaváltozásra – koncentrálni. Még nagyobb hiba a klímaváltozást egyetlen kiváltó oknak: a széndioxid-emissziónak tulajdonítani. A 7,4 milliárd ember egyre nagyobb fogyasztása, az azzal együtt járó területfoglalás és -használat, ennek következtében a biodiverzitás-csökkenés, a nitrogén- és foszforciklusba való beavatkozás, a különféle földi természeti készletek kimerítése, a föld, a levegő és a víz elszennyezése sokkal komolyabb probléma, mint a légkör széndioxid-tartalmának növekedése. A hosszú távú hatás szempontjából egyébként figyelemre méltó tény, hogy a légköri széndioxid-tartalom 30 év alatt  14 %-kal  elősegítette  a  Föld  zöldülését!

 

Moralité:
avagy
mi ebből a tanulság?

  A legfőbb tanulság talán az, hogy az emberi létezés olyan komplex rendszerré vált, amely egyre kevésbé képes önmaga, illetve önmaga és a külső világ közötti kapcsolat szabályozására, ezért az óvatosság a rendkívül agresszív és átgondolatlan techno-evolúciós terjeszkedés tudatos lelassítása mindenképpen célszerű volna. Ám azt is meg kellene akadályozni, hogy ez a visszaszabályozás éppen azoknak a globális hatalmi szuperstruktúráknak a kezébe kerüljön, amelyek  ezt  az  ellenőrizhetetlen helyzetet előidézték.

Címkék: Publicisztika
2017.06.09.

Interjú a https://preshaztarsasag.wixsite.com/preshaz/america honlapról. Szánják rá az időt, és olvassák el figyelmesen!

 

Trump-döntés - lefagyott klímabiznisz 

Donald Trump USA-elnök választási ígéretének megfelelően bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a tavaly novemberben hatályba lépett párizsi klímaegyezményből, amit a klímaváltozás elleni nemzetközi összefogás eredményeként 2015. december 12-én fogadtak el a francia fővárosban. Erről kérdeztük dr. Járosi Mártont, az Energiapolitika 2000 Társulat elnökét, aki több írásában és előadásában kétségbe vonta a széndioxid kibocsátás csökkentésére alapozott hivatalos klímapolitika megalapozottságát. 

- Elnök úr, a társadalmak először a klímahisztériát élték túl, most a klímaegyezményből való kilépés körül kavarognak az indulathullámok. Mi rejlik a felszín alatt? 

- Szokatlanul bátor politikai döntés, ami újfent bizonyítja, hogy a „klímapolitika” a világpolitika része. Trump fellépése óta tudjuk, hogy így tekint erre. Trump az amerikai népet megterhelő magas költségekkel és a gazdaság védelmével indokolta a párizsi klímavédelmi egyezményből való kilépést, szerinte az egyezmény több ezer milliárd dollárral károsítaná meg az USA-t. Úgy fogalmazott, hogy ő egy jobb és tisztességesebb üzletet kíván tető alá hozni. Világossá tette, hogy a széndioxid hisztériára épített klímapolitika szerinte elsősorban üzlet. Ezt erősíti a döntést elutasító első német-francia-olasz közös közlemény is, amely szerint a párizsi egyezmény végrehajtása fontos gazdasági lehetőségeket teremt a globális növekedéshez. A Trump döntés belpolitikai szempontból is fontos: munkahelyek, hagyományos energiatermelő ágazatok fenntartása, amivel az USA valóban versenyelőnybe kerülhet. Mindez az amerikai „nemzetállami” érdek elsődlegességének deklarálása. Ugyanakkor a döntés természetesen ma még teljes körűen nem megítélhető, de minden bizonnyal jelentős hatással lesz Amerika világbirodalmi szerepére is. Mindenesetre az eddigi hivatalos nemzetközi „klímapolitika” léket kapott, ami változásokat indíthat el, az sem zárható ki, hogy más országok is követhetik a példát.

- Miért használja a klímahisztériát a tömegek manipulálására a pénzügyi oligarchia?

- A mai közkeletű, politikailag korrekt felfogás szerint, a felmelegedéstől kell félni, pedig, alig néhány évtizede még az új jégkorszakkal rémítették az embereket. Egy-egy civilizáció életképességét alapvetően befolyásolja, hogy miként tud alkalmazkodni a kihívásokhoz, közöttük a klímaváltozásokhoz. Ma legnagyobb „közellenség” a széndioxid kibocsátás, amelyre hivatkozás fontos politikai eszköz lett: az energetikát és rajta kívül úgyszólván mindent a széndioxid emisszió tükrében ítél meg a hivatalosság.

Ezzel szemben a valóság az, hogy amióta a Föld létezik, az éghajlat állandóan változik. Tudomásul kell venni, hogy az éghajlatot, vagyis a klímát hatalmas természeti erők irányítják, az ember nincs azonos súlycsoportban a természettel. A klímaváltozást a levegő széndioxid tartalma gyakorlatilag nem befolyásolja. A széndioxid nem szennyezi a levegőt, ez a földi élet egyik nélkülözhetetlen feltétele. A hivatalosan támogatott és terjesztett széndioxid- alapú klímahisztéria nem tudományos bizonyítékokon alapul, hanem tudatosan kidolgozott megtévesztési kampányról van szó. Amióta létezik emberi civilizáció, a mindenkori hatalom fontos eszköze a félelemkeltés. A birodalmak félelemben tartják a kiszolgáltatott gyengébb államokat. A második világháború után ezt a funkciót az atomháborútól való félelem oldotta meg. Most ezt a célt a klímahisztériával valósítják meg. A klíma alkalmas mindenféle klímamese alapanyagául. Arra is kiválóan alkalmas, hogy irányított átalakítási magatartási tippeket adjon a társadalmi változtatások „politikailag helyes” mederbe való tereléséhez. A széndioxid elleni küzdelmet a karbon-mentes, „tiszta energiatermelés” forradalmának, a megújuló energiatermelésnek az ideológiai alapjává tették. A zöld eszme sajnos üzleti körök kiszolgálójává lett, mert elfedi azt az alapvető ok-okozati összefüggést, ami a természeti folyamatokba való emberi beavatkozás és annak következményei között fennáll. 

- A klímavédelem és a környezetvédelem propagandisztikus összezagyválása milyen károkkal járhat? 

- Az emberiség hatalmas mértékben károsítja a természetet, szennyezi a környezetet, a talajt, a levegőt és az élővizeket, de ennek semmi köze a klímaváltozáshoz. A „klímavédelem” értelmetlen és hatástalan szélmalomharc a természet működése ellen, amelynek során, globális szinten a környezetterhelés nem csökken, inkább növekszik. A világméretű közbeszédben, s így a párizsi konferencia propagandájában is, a világot meghatározó globális gazdasági-politikai erők az éghajlatváltozást az emberi tevékenység következményének állították be, mintha az demokratikusan, konszenzussal elfogadott intézkedésekkel, megváltoztatható lenne. Ezzel sikerült szétteríteni, személytelenné, megfoghatatlanná tenni a tőke felelősségét az emberi társadalmat valóban fenyegető veszélyek kialakulásáért. Az emberi felelősségnek ez az értelmezése eltereli a figyelmet a valódi okokról. Az emberiség hatalmas primerenergia-teljesítménnyel alakítja a kontinensek felszínét, szennyezi a vizet, földet, levegőt, folytatja a természeti kincsek (nyersanyagok és energiahordozók, a talaj, az édesvíz, az érintetlen természet) felélését, növeli a természetinek mondott katasztrófák számát, összeomlasztja a biodiverzitást és az ökoszisztémákat. Világrészenként más-más hatások dominálnak. Miközben az emberiség nagy része egyre nagyobb nyomorban kénytelen élni, a nyugati ember olyan kényelmi szintet ért el, hogy az számára már testi és lelki károsodást okoz, de még több termékre és szolgáltatásra tart igényt. Ez teljesen független a Föld éghajlatváltozásának éppen aktuális tendenciájától. A problémák igazi oka a fenntarthatóság ideológiája, ami alatt a fogyasztás fenntarthatóságát értik. Az emberiség fogyasztásának megállíthatatlannak tűnő növekedése a véges Föld bolygón nem tartható fenn, mert a rendelkezésre álló természeti erőforrások és az ember földi élettere végesek. Ezért a gazdasági növekedés – ha növekvő energia- és anyagfelhasználással folytatódik – elkerülhetetlen katasztrófa felé halad: vagy az erőforrások kimerülése, vagy a földi természet tönkretétele miatt. Ebből következően az emberiség eddigi életmódja tartósan nem folytatható. A kérdés: van-e esélye egy más értékrendű világ felépítésének, megvalósíthatók-e a szükséges változások? A változáshoz, vagyis a lehető legkisebb veszteségű üzemeltetéshez, mozgósítanunk kellene, elsősorban magunkban, a világot fenntartó szeretet-energiát. 

- A párizsi dogma megrepedésének lehet-e kedvező hatása a magyar energiapolitikára? 

- A hazai energiahordozóra alapozó Mártai Erőmű bővítését az uniós dekarbonizációs politika eddig blokkolta. Hasonló problémával küszködnek Európában a lengyelek is, ahol a szénerőművek hosszabb távon sem nélkülözhetők. A párizsi dogma politikai megingása új fejleményeket indíthat el, aminek lehet hozadéka számunkra is.

Címkék: Publicisztika

Ezeket a cikkeket olvastad már?