2016.02.17.

Ma már talán senki, de az én generációm tagjai közül még mindenki olvasta az Inkák kincsét.S egy világ lett belőle. Egy világ, amelyet körfolyosós bérházak sötét zugaiban is őrizgettünk, mi, akik a világon egyedülálló módon tudtunk egy térkép segítségével utazni.

Igen, az én generációm volt a legnagyobb és legjobb térkép-utazó.

Mindenhová eljutottunk a földrajzi atlaszunk segítségével – így Peruba is, az inkák földjére, és a Húsvét-szigetre, a megfejthetetlen kőfejek közé. És Chilébe is, hiszen ott a Magellán-szoros, onnan visszahangzik a tengerészek legnagyobb parancsolata: „Bármi történjék, tarts nyugatnak!”

Hosszú évtizedekig őriztük magunkban ezt a világot.

És most sikerült eljutnunk oda, hogy összevessük álmainkat és a valóságot. Az ilyesféle összevetésekből mindig a valóság szokott vesztesen kikerülni.

De most nem ez történt…

PERU, CHILE, HÚSVÉT-SZIGET from blogstar.hu on Vimeo.

Címkék: Boronghy
2015.11.23.

„A BBC azonosította a kilencedik párizsi merénylőt

A BBC úgy tudja, hogy a párizsi terrortámadások eddig egyetlen azonosítatlan öngyilkos merénylője, akinek a fényképét vasárnap tette közzé a francia rendőrség, M al-Mahmod néven lépett be az EU területére október 3-án a görögországi Lerosz szigetén.

Al-Mahmod, egy másik merénylővel Ahmad al-Mohammed utazott, akivel aztán november 13-án együtt robbantották fel magukat a Stade de France stadionnál. A francia rendőrség eddig még nem nevezte meg az elkövetőt. 

A BBC riportere, Ed Thomas szerint - aki a terrorista képét összevetette a Lerosznál érkezők adataival - a két férfi komppal utaztak el a szigetről, hogy több szíriai meneklülttel együtt
folytassák útjukat Nyugat-Európa felé.” (Index)
 

Aha. Szóval akkor most ott tartunk, hogy a kilenc ismert geciállatból eddig három jött a migránsokkal. Éppen az egyharmada. De természetesen nincs semmi összefüggés a terrorizmus és a bevándorlás között…

2015.11.23.

„Két napig volt Eurovízió-jelölt a homofób énekes

Xavier Naidoo helyett mást keresnek a németek.

Két és fél nap után vonta vissza Xavier Naidoo R&B énekes eurovíziós jelölését a német NDR tévécsatorna, akkora felháborodást váltott ki az induló személye.

"Amilyen gyorsan csak lehet, új fellépőt kell találnunk a jövő évi stockholmi fináléra, aki az országot képviseli" - magyarázta a dpa hírügynökségnek Thomas Schreiber, a német közszolgálati csatorna koordinátora.

Az Eurovíziós Dalfesztivál német ügyeiért felelős NDR dönt az induló személyéről. Csütörtökön ők hozták nyilvánosságra, hogy Xavier Naidoo képviseli az országot Stockholmban, a jelölésért nem kell más énekesekkel összemérnie tudását.

Azonnal dühös kritikák érték a döntést az interneten. Az NDR szombaton végül visszavonta Naidoo jelölését. "Azt tudtuk, hogy a zenész megosztó személyiség, jelölése vitákat fog kiváltani, ám ilyen heves reakciókra nem számítottunk" - hangsúlyozta Schreiber.

A 44 éves, indiai és dél-afrikai származású soulénekes Naidoo-t vitatott kijelentései miatt korábban is többször érte kritika. A német egység napján 2014-ben egy jobboldali populista csoport rendezvényén arról beszélt, hogy Németország amerikai megszállás alatt áll és ellenállásra szólította fel a hallgatóságot. Két évvel korábban Kool Savasszal közösen írt, homofóbnak ítélt dalszövege váltott ki felháborodást.

Naidoo albumai Németországban sok milliós példányszámot értek el.

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét 2016 májusában rendezik Stockholmban.” (HVG)

 

Milyen érdekes kis hír ez…

Csak azt nem tudom, ez a bizonyos „homofóbia”, mint főbenjáró bűn, bekerült-e már a büntető törvénykönyvekbe, vagy egyelőre „csak” a média- és véleményterroristák büntetik szigorúan?

Meg azt sem tudom, a „homofóbia” mennyiben befolyásolja az énektudást? És ez vajon egyirányú utca? Tehát, ha valaki ratyi, meg szakálla van és női ruhában jár, akkor mindegy tud-e énekelni, ám ha valaki nem ratyi, sőt, nem szereti a ratyikat, akkor lehet ő a Caruso is vagy az Ima Sumac, nem énekelhet, mert néhány ótvaros médiageci bármikor hajszát indíthat ellene?

Szerintem ez nincsen így jól. És szerintem ez nem is fog sokáig így maradni. Szerencsére.

2015.11.23.

„Négyszáz civil halálát okozták eddig orosz bombák Szíriában

Két civil szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights és a Syrian Network for Human Rights szerint is több mint négyszáz civil vesztette eddig életét a szeptember vége óta tartó orosz bombázásokban Szíriában. 

A SOHR szerint szeptember 30-a és november 20-a között 403 civil, köztük 97 gyermek halt meg. A Syrian Network for Human szerint 526 a civil áldozatok száma, ami közül 137 gyerek. A megfigyelők szerint százezer ember menekült el az utóbbi időben Aleppo környékéről. 

Az ENSZ szerint a 2011 óta tartó konfliktusban 250.000 ember vesztette eddig életét, és a korábban Szíriában élő 22,4 millió lakos közel fele hagyta már el az otthonát.” (AlJazeera444.hu)

 

444.hu

Imádom ezeket a „híreket”, imádom ezeket a szervezeteket, imádom a 444-et! Hiszen ők gondoskodnak arról, hogy rendkívül tisztán, világosan lássunk a világban. Ugye? Most darabra megvan, hány civil életet követeltek az orosz bombák, és ebből mennyi a gyerek.

Viszont soha, egyetlen egyszer sem merült fel, vajon hány civil életet követeltek eddig az amerikai, francia és egyéb bombák, és abból mennyi volt gyerek.

Nyilvánvaló, hogy azok a civilek, akiket amerikai és francia bombák ölnek meg, nem számítanak. Van még egy lehetőség persze: az amerikai és francia (és egyéb) bombák nem ölnek meg civileket. Csak az orosz bombák.

Ugye-ugye, mennyivel világosabb minden!

2015.11.08.

Amikor azt gondolnád, már nem érhet meglepetés a fehér városban, akkor megérkezel a Szent Katalin kolostorhoz.

Alig negyven évvel a város alapítása után, egy Maria Guzman nevű előkelő hölgy szükségét érezte, hogy kolostort alapítson Arequipában. S akkoriban, ha szükségét érezték valaminek, hát nekiláttak megvalósítani.

Felépült hát a kolostor, és szentelték Szent Katalin tiszteletére.

Az előkelő és gazdag spanyol családok akkoriban minden másodszülött gyermeküket az egyház szolgálatára adták. A fiúk papnak mentek vagy szerzetesnek, a leányok pedig apácának.

Címkék: Boronghy
2015.10.31.

Wim Wenders Fehér Városában visszafelé jár az óra. Mert a főhős, Paul, a teherhajó gépésze ki akar szállni az időből.

Egyszer mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor ki akarunk szállni az időből.

És egyszer mindannyian ki is szállunk. De akkor sajnos örökre. Örökre és visszavonhatatlanul.

Wim Wenders Fehér Városa Lisszabon.

Pedig van egy fehérebb város: Arequipa.

Arequipa fehérsége a sillarnak köszönhető. A sillar egy vulkánikus kőzet, és abból épült az egész város.

De a kőzet fehérségén túl azért jelentős szerep jut a végleg elveszettségnek is.

Mert a végleg elveszettség is fehér. Aki végleg elveszett, az vagy megtisztult, vagy meghalt. Ezért fehér a gyász színe a déli népeknél.

És mondjátok meg őszintén: Hol lehetne véglegesebben végleg elveszni, mint itt, a perui dél hegyvidékén, 2380 méter magasságban, Arequipában…

Arequipa

Címkék: Boronghy
2015.10.13.

A Nasca felett repülve álmodtam vissza magam gyerekkorom világába és mindent tudásába - és ott, a fennsík monumentális ábrái felett sajnáltam, hogy nem láthatom a Nasca-kultúra népét, amely mindezt megalkotta.

De láthatom.

És pont úgy láthatom, ahogy őket látni kell.

Halottként - mégis élve.

Nagy a csend a Chauchilla temető felett…

Akkora éppen, amekkora megilleti az elmúlást.

Peruban vagyunk, az inkák és inkák előtti civilizációk titokzatos világában. Ahol különös rangja van az elmúlásnak. Rangja, becsülete, tisztelete, méltósága, eszméje, vallása, áldozata, természetessége, örökkévalósága.

Ezek lehellik a csöndet Chauchilla temetője fölé.

No és persze az elhagyatottság.

S minden felgyűlt, soha el nem mondott, meg nem fejtett, el nem árult titok.

Sírrablók garázdálkodtak itt vagy húsz évvel ezelőtt. Szétszórták a csontokat, meggyalázták a sírokat, aranyat kerestek.

Nyilván süketek voltak, azért nem hallották a csendet.

A tabu csendjét.

S mert nem hallották, hát megcselekedték, amit nem lett volna szabad megcselekedniük. Ez a mi korunk végzete. Süketek vagyunk a tabuk csendjére, és meg is szegjük valamennyit. Így tettek azok a szerencsétlenek is.

S a Nasca halottai némán álmodták tovább a soha el nem múló időt, és megjegyezték a sírrablók arcát, mert majd úgy is eljön az idő.

Ez is egy bizonyosság…

Aztán a sírrablók után jöttek a szakemberek, és rendet tettek. Már amennyire rendet lehet tenni feldúlt csöndekben, némaságokban, időtlenségekben, meggyalázott halottak között.

Ennyire lehetett, és ez nem kevés.

Címkék: Boronghy
2015.09.22.

Találkozónk lesz ma a Nasca-fennsík ábráival.

De ez a találkozás túlontúl vágyott találkozás ahhoz, hogy csak úgy megtörténjen.

Túl sok időt töltöttem el odahaza a Nasca vonalakkal, kamaszként, rejtélyekbe feledkezve. Hosszú, hamar sötétedő téli délutánokon, kis fotelem a kályha mellé húzva, lubickolva a melegben, amitől kinyílt az értelem is, a lélek is.

Azóta készülök találkozni a Nasca-fennsík titkával.

Címkék: Boronghy
2015.06.23.

PERU

4. rész

Holdbéli tájon hurcol át bennünket a kiváncsiság…

Útban vagyunk a Ballestas-szigetek felé.

Megyünk, hogy meglessük az ember nélküli világot.

Útban a szigetek felé egy jel figyelmeztet a hegyoldalon. 180 méter hosszú, 80 méter széles. Itt van időtlen idők óta. Nem tudja senki sem, kik és miért csinálták. Mit ábrázol. Mit jelent.

És mindegy is.

Címkék: Boronghy
2015.06.18.

"EZ ITT A VÁROS, VAGYUNK LAKÓI…"

Hová is indulj legelőször, ha bele akarsz látni egy tengerparti -mit tenger… óceán!- város legmélyébe. Oda, ahová nem a túristák járnak, hanem az élet maga.

Alkalmas helynek ígérkezik talán a halpiac.

Nos, tisztelt hölgyeim és uraim, akkor hajnali hat óra, Lima, halpiac…

Olyan, mint egy Villon ballada…

És tényleg. Ilyen volt biztosan a középkori vastag, igazi élet. Mert van, ami nem változik soha sem.

A városok gyomra például biztosan nem változik.

Íme hát, Lima gyomra…

Címkék: Boronghy
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?