Publicisztikák

Tovább

Útileírások

Tovább
2015.10.21.

„László Petra beperelné a felrúgott menekültet

László Petra, a menekültrugdosással világhírűvé vált  operatőr beperelné azt a menekültet, aki a kislányával vágódott hasra mellette, derült ki az orosz Izvesztyijának adott interjújából.

A szélsőjobbos N1TV tévé egykori munkatársa a Facebook ellen is pert akar indítani, mert szerinte a szájt törölte az őt védő oldalakat, miközben a tettét elítélő csoportok tovább működhettek, számolt be az interjúról a Mashable.

László Petra pere lezárulta után családjával Ororszországba költözik, Magyarországon ugyanis nem érzi magát biztonságban, jelentette be a tervét az orosz lapban. A család már tanul oroszul. 

László Petra azért akarja perelni a fociedzőként azonosított Oszama Abdel-Muhsen Algahadabot, mert megmásította vallomását. "Eleinte a rendőröket okolta azért, hogy elesett. A férjem be akarja bizonyítani ártatlanságomat. Ez számára becsületbeli kérdés." - nyilatkozta.

A Helsinki Bizottság szerint  a nő tette többrendbeli közösség tagja elleni erőszak megalapozott gyanúját veti fel, ami 1-7,5 év közötti szabadságvesztéssel büntetendő.

László Petra szeptember 8-án Röszkénél rúgott meg egy kislányt, és egy fiút, majd később a lábát lendítette hasonlóan, amikor előtte hasra vágódott a gyerekével szaladó férfi.

Az operatőrt az eset után elbocsátotta a radikális N1TV. László Petra napokig bujkált, majd felemás nyilatkozatot tett a Magyar Nemzetben: tettét megbánta, de bocsánatot nem kért. A bocsánatkérő levelet később férje küldte be a lapnak.

Az eset ezzel nem zárult le: a világ minden jelentős lapja beszámolt az esetről, és elítélték a nő tettét. Többen szolidaritási akcióba kezdtek.

Miután kiderült, hogy az 52 éves Oszama Abdel-Muhsen Alghadab hazájában tornatanári felügyelő és edző volt, egy spanyol focicsapat elhatározta, hogy alkalmazni fogja. Münchenbe küldte arabul jól beszélő diákjukat, hogy egy újságíró segítségével felkutassák a családot.  A férfi ma a klub alkalmazottja.

Fia, aki sokkos állapotba került a röszkei események során, Ronaldóval vonulhatott ki a futballpályára.

Néhány magyar jobboldali lap eközben szőrszálhasogató vizsgálatba kezdett, felvételeket kockázott ki, hogy László valóban felrúgta-e a gyerekes férfit. A dologban érdekesség, hogy tettét maga László Petra sem tagadta. Ráadásul mielőtt - vélhetően - felrúgta a gyerekes férfit, jól láthatóan menekült gyerekeket rugdosott hasonló lábmozdulatokkal.

Volt egy olyan mentegető vonulat is, amely azzal érvelt, hogy a felrúgott férfi az an-Núszra terrorszervezet tagja volt Szíriában. Erre azonban egyetlen hiteles forrásból sem találtunk információkat. Ráadásul az an-Núszra nem az európai értelemben számít terrorszervezetnek. A csoport egyike az Aszad-rezsimet támadó lázadó csoportoknak, azaz jelenleg ugyanazon az oldalon áll, mint a nyugati országok. A férfi érintettségére azonban nincs bizonyíték, egy interjúban maga is tagadja an-Núszra-tagságát.” (Index)

 

Íme, ahogy már írtuk, a médiagecik újra megtalálták László Petrát. Az Index fenti ocsmányságából (egy FAN nevű rohadék jegyzi) két apróságot boncolgatnék.

Az egyik ez:

„Néhány magyar jobboldali lap eközben szőrszálhasogató vizsgálatba kezdett, felvételeket kockázott ki, hogy László valóban felrúgta-e a gyerekes férfit. A dologban érdekesség, hogy tettét maga László Petra sem tagadta. Ráadásul mielőtt - vélhetően - felrúgta a gyerekes férfit, jól láthatóan menekült gyerekeket rugdosott hasonló lábmozdulatokkal.”

Na figyelj, te becstelen, aljas szemétláda, elmagyarázom:

Amikor valaki kideríti és megmutatja az igazságot, az nem szőrszálhasogatás. Hanem az igazság.  

László Petra nem rúgta fel a „menekülő” férfit. És tagadta. Eddig tudsz követni, tetű?

A másik pedig ez:

„Volt egy olyan mentegető vonulat is, amely azzal érvelt, hogy a felrúgott férfi az an-Núszra terrorszervezet tagja volt Szíriában. Erre azonban egyetlen hiteles forrásból sem találtunk információkat.

No, akkor erről kicsit részletesebben…

A „menekülő” fociedzőről egy kurd honlap állította, hogy tagja az an-Núszra Frontnak.

Az an-Núszra Front az Al-Kaida szíriai szárnya. A FAN nevű tetű azt írja még, hogy „ráadásul az an-Núszra nem az európai értelemben számít terrorszervezetnek. A csoport egyike az Aszad-rezsimet támadó lázadó csoportoknak, azaz jelenleg ugyanazon az oldalon áll, mint a nyugati országok.”

Értjük.

Akkor lássunk egy másik cikket, nem máshonnan, mint az Indexről. Ezt a cikket Tóth Gergely jegyzi, FAN kollégája, megjelent pedig idén június 16-án. Íme:

„A Földközi-tenger partján jöhet létre a második Iszlám Állam

(…) Itt van például a Dzsabhat an-Núszra, az al-Kaida helyi leányvállalata, melyet az Egyesült Államok terrorszervezetként tart nyilván, néha bombázza is, ennek ellenére sokszor az USA által támogatott koalícióval összefogva harcol Aszad ellen. Sőt, bár papíron nem ez a legerősebb iszlamista szervezet (én az Iszlám Frontra tippelnék), nagyon úgy tűnik, 2015-re a rezsim elleni harc egyik motorjává vált, miután meghatározó szerepe volt május végén Idlib tartomány elfoglalásában.

De miközben stratégiai szinten az an-Núszra a szövetségesek szekerét tolja, közben nyugati szakértők szerint ugyanolyan veszélyes, mint az Iszlám Állam. Csak éppen egy másik terroristamodellt képvisel, ami talán életképesebb is, mint a roham-dzsihád. (…) A szervezet névjegyét 2012 elején több öngyilkos merénylettel tette le, majd gerillái is belekapcsolódtak a szíriai polgárháborúba. Eleinte még saját identitását is igyekezett titkolni: nem hozta nyilvánosságra az al-Kaidával való kapcsolatát, identitását egy Aszad-ellenes „nemzeti” erő mimikrije mögé rejtette. Ezzel persze nem tévesztette meg a Golániékat nyomon követő amerikaiakat, de szimpátiát keltett a többi szíriai harcoló szervezetben. És amikor az USA, majd nyomában számos más állam és az ENSZ 2012 decemberében feltette az an-Núszra Frontot a terrorszervezetek listájára, akkor az Egyesült Államok által szponzorált szíriai ellenzék petícióban tiltakozott, és nagy egységben nyilvánította ki, hogy mi mindannyian az an-Núszra vagyunk!”

Tehát, az Indexen június 16-án az an-Núszra-Front még ugyanolyan veszélyes terrorszervezet volt, mint az Iszlám Állam, amelyet az USA is terrorszervezetként tart nyilván, október 20-án ugyanez az an-Núszra-Front már „nem európai értelemben vett terrorszervezet”, hanem „a nyugatiak szövetségese”. És ez a csodálatos átváltozás pusztán annak köszönhető, hogy László Petra „halálos bűnét” bármi áron fenn lehessen tartani.

De azért szögezzük le:

Az an-Núszra-Front egy mocskos terrorszervezet.

A szír fociedző ennek  szervezetnek volt tagja, amelyet saját honlapjának fényképei igazolnak, ugyanis ezeken a fotókon a terrorszervezet zászlaja előtt pózol.

Egy kurd honlap szerint a szír fociedző, mint an-Núszra-Front tag részese volt kurdok elleni gyilkosságoknak.

Az Index szerint erre nincs hiteles forrás.

Szerintem pedig a kurd honlap ezerszer hitelesebb, mint az Index nevű, aljas hecclap.

Nagyjából ennyi. És továbbra is: Hajrá László Petra!

Címkék: Publicisztika
2015.10.21.

„László Petra Oroszországba menekülne, és beperelné a Facebookot meg a bevándorlót, akit majdnem kigáncsolt.

A migránsrugdosó riporternő, László Petra oroszul tanul és Oroszországba vágyik - mondta a Kreml-párti orosz Izvesztyijának adott interjújában. Csak arra vár, hogy lezáruljon az ellene folyó magyar eljárás, aztán már menekülne is Oroszországba.

Az újságnak azt mondta, hogy önvédelemből kellett neki rugdosnia és gáncsolnia Röszkénél a bevándorlókat, azt nem látta, hogy épp egy gyerek volt az, akit a felvételek szerint eltalált.

Azt bánja, hogy nem futott el azonnal, hanem tovább filmezett.

Az operatőr beperelné a Facebookot, amiért szerint az oldal gyorsan letiltotta az őt támogató, védő oldalakat, de az ellene uszítóakat meghagyta. Az interjú szerint jelentett a Facebooknak olyan posztokat, amikben halálosan fenyegetik őt, az oldal azonban ezeket sem vette le.

A Facebook mellett beperelné azt a férfit is, aki a gyerekével épp akkor esett el, mikor László Petra feléjük rúgott. Az esetről több felvétel is nyilvánosságra került, és bár van olyan, amin úgy tűnik, hogy az operatőr rúgja fel a menekülteket, egy másik kameraállásból látszik, hogy a férfi nem László miatt esett el. László Petra azért perelné be a már Spanyolországban lévő és sztárként ünnepelt férfit, mert sokszor változtatta a beszámolóját a történtekről.” (444.hu)

 

László Petrának teljesen igaza van.

László Petra nem rúgta fel a szír férfit. Nem gáncsolta „ki” – mi az, hogy „kigáncsol”? Elgáncsolni lehet valakit, kigáncsolni nem…

A szír férfi ráadásul az egyre alaposabb gyanú szerint egy rohadt terrorista. (Ha ez igaz, akkor nem elgáncsolni kellet volna, hanem letartóztatni és börtönbe zárni.)

László Petrán kívül senki sem tudja, hogy miért rúgott bele a menekülő gyerekbe.

Mivel rajta kívül nem tudja senki sem, nem is ítélkezhet senki sem.

Készséggel elhiszem László Petrának, amit mond. Ugyanis a kollégám volt hosszú éveken át. Ismerem. Egy szelíd, „jófej” anyuka, nem mutatta jelét annak, hogy passzióból szeret gyerekeket rugdosni.

László Petrát olyan mértékű támadássorozat és inszinuáció érte, ami egész egyszerűen felfoghatatlan.

László Petra semmi olyan bűnt nem követett el, amiért ezt megérdemelné.

Ehhez képest gyakorlatilag tönkretették az életét, aljas, szemét médiagecik.

S minden felelősséget sarokba hajítva ugyanezek a médiagecik László Petrát életveszélyes helyzetbe hozták. A családjával együtt.

László Petrának ma nincs munkája, megélhetése, és életveszélyben van, férjével, gyerekével együtt.

Ennek ódiumát persze senki sem vállalja, felelős nincs, az elpusztításra megérett, rohadék sajtó pedig vissza-visszatér az „esetre”, mert legszívesebben tényleg megölné ezt a nőt.

László Petrának igaza van.

Ha teheti, meneküljön el innen. Oroszország megfelelő helynek tűnik ma a menekülésre. (Ha huszonöt éve azt mondja valaki, lesz idő, amikor Oroszországba lehet és kell menekülni, kiröhögöm. Eljött az idő…)

Ha László Petrának akkor, ott, abban a pillanatban elment az esze, és szándékosan rúgott bele abba a gyerekbe, akkor sem érdemli ezt a bánásmódot.

László Petra áldozat.

A frusztrált, becstelen, önmagát ítélőszéknek és ítéletvégrehajtónak képzelő, velejéig rothadt világmédia és az ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkező liberális véleményterroristák áldozata.

Kisberk Szabolcsban is lehetne annyi becsület és tisztesség, hogy kiálljon volt kollégája mellett. Sajnos nincs…

Hajrá Petra! 

Címkék: Publicisztika
2015.10.20.

„DK-s gyűlöletcsoport buzdít Orbán kivégzésére a Facebookon

A  DIKTÁTOROKAT A VILÁGON A NÉP HARAGJA ÖLTE MEG !!! ORBÁN MOST RAJTAD A SOR !!! A MAGYAR NÉP NEM AKARJA,HOGY EGY DIKTÁTOR SANYARGASSA A MAGYAR NÉPET– csupa nagybetűvel ez szerepel a webcímében a Demokratikus Koalíció Nyíregyháza nevet tartalmazó Facebook-csoport leírásában. A borítókép pedig egy akasztófa, valamint: “REMÉLEM A TÖRTÉNELEM ITT IS ISMÉTLI ÖNMAGÁT! A Nicolae Ceausescu román diktátor mintájára felállított Magyar Népbíróság ítélete:” s illusztráció ugyebár a bitófa. A több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoport egyik tagja Niedermüller Péter DK-politikus, európai parlamenti képviselő.” (atlatszo.hu)

„demokratikuskoalicionyiregyhaza” –őróluk van szó.

Az örök nyilasávós házmesterekről.

Az örök lumpenprolikról.

Az örök előemberekről.

Frusztrált fehérjehalmazok. Életükben nem sikerült nekik semmi, soha nem izzadtak le egy hölgyválaszon, életükben nem kaptak szerelemből csókot.

Tökéletes félreértés, hogy élnek. Vannak. Léteznek.

Semmit sem változtak ötezer éve. Pontosan ilyenek voltak a kezdetektől fogva.

Őróluk van szó. Philip Zimbardo börtönkísérletének örök fegyőreiről. A Das Experiment című film büdös és igazi nácijáról. A szájbavizelőkről, a „kisnyilasokról”, Péter Gábor fegyőreiről, a csernyjózsefekről és egyéb Lenin fiúkról, Marat-ról, a „pincepatkányról”, a félrenézőkről, a névtelenül mocskolódókról és névtelen leveleket írókról, a puha tenyerűekről, akik félrenéznek, míg kezet fognak, akik leskelődnek, nyáladzanak, fogdosnak, rád lehelnek, büdöset, akik várják, hogy elvehessék, amid van, a hátak mögött suttogókról, besúgókról,lélekkufárokról, zóna pörköltért, kifliért megvehetőkről, Kádár bácsi cukrászdájának törzsvendégeiről, a nadrágszíjparcellák, kiszuperált Ikarus buszokból átalakított „nyaralók” nyomorultjaiból, a félig földbe ásott, használt autógumik sárgára festőiről, az irigyekről és gonoszakról, a hét főbűn örök tetteseiről, a semmit sem tudókról, azokról, akik az idióták és ostobák végtelen határozottságával alkotnak véleményt bármiről és bárkiről, őróluk, a feleslegesekről, a befelé kunkorodó lelkűekről, Sárszeg hajótöröttjeiről, a csúnyákról, fogatlanokról, mosdatlanokról, pitiánerekről, a tömegemberekről, az éj leple alatt kóborlókról, mindig ártókról, rosszban sántikálókról, árulkodókról, aljasokról, hazugokról, ocsmányakról: Gyurcsány népéről.

Azokról, akik akasztanának. Azonnal, amint megtehetnék, amint lehullhatna róluk a civilizáció vékony máza.

Ezektől kell majd megszabadulni. Minél előbb… 

Címkék: Publicisztika
2015.10.18.

Címkék: Publicisztika
2015.10.16.
„Amerikaellenes hangulatkeltésbe kezdett a Fidesz a 27 ponttal
A kormányzati szócső Mandiner „csicskáztatásként” ítéli meg az amerikai adminisztráció 2014 októberében megfogalmazott véleményének 27 pontos összefoglalását.
„Így csicskáztatná Amerika az Orbán-kormányt” címmel jelent meg egy írás a kormányközeli Mandiner blogon egy tavalyi non-paperről, amelyet az Egyesült Államok juttathatott el a magyar kormánynak. 
A kormányzati szócső „csicskáztatásként” ítéli meg az amerikai adminisztráció 2014 októberében megfogalmazott véleményének 27 pontos összefoglalását. Úgy tűnik, hogy a jobboldali pártsajtónak éppen azok után jut eszébe stíluskritikával élnie, hogy a magyar kormány az elmúlt fél évben elfogadhatatlan hangnemű vagdalkozással haragította magára hazánk minden szövetségesét. 
A 27 pont tartalmát ugyanakkor nehéz kritikával illetni, hiszen pontosan azokat a normákat tartalmazza, amiket a magyar demokratikus ellenzék is hétről-hétre követel – legyen szó a fideszes választási rendszer megváltoztatásáról, vagy a civil szervezetek elleni kormányzati hadjárat beszüntetéséről.

A DK szerint beszédes értékítélet, hogy hazánk legnagyobb szövetségese a 2010 előtti alkotmányos rendszert tekinti mércének, a 2010 óta véghezvitt orbáni intézkedésekre pedig alkotmányos rombolásként tekint.
A DK a – minden bizonnyal a magyar kormány által kiszivárogtatott – non-paper kapcsán felszólítja az Orbán-kormányt, hogy tegyen le az amerikaellenes hangulatkeltésről. A DK szerint a szövetségesek nélkül maradt Orbán-kormány amerikaellenes „szabadságharca” pontosan ugyanolyan kudarcba fulladna, mint az eddigi EU-ellenes bohózat.
Gréczy Zsolt, Szóvivó DK(Mandiner)
Igen, megint ugyanaz az érzés. Az a félelmetes borzongás, mint mindig, amikor Gyurcsány Ferenc kesztyűbábja kiad egy nyilatkozatot. Kiad egy nyilatkozatot, mond valamit, beszél, vagy csak úgy néz, esetleg jön-megy, vagy kakil.
Mindegy.
Ha Gréczy, a kesztyűbáb bármilyen módon megnyilvánul, az maga a jeges iszonyat.
Most éppen az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság felélesztésén munkálkodik, és azt gondolja magáról, hogy ő Joseph Raymond McCarthy szenátor reinkarnációja, pedig ő csak egy Gréczy Zsolt. Egy kesztyűbáb. Hovatovább, egy kicsike, csúnyácska pöcs.
Ez van.
De ezért szeretjük őt. Különösen, amikor felszólít. Felszólít bárkit, bármire. Mert nincsen annál viccesebb, mint egy felszólító módban hisztikéző, Gréczy Zsolt nevű kis pöcs. Ő még egy rezsón ülő, hisztikéző, Gyurcsány nevű fasznál is viccesebb.
Címkék: Publicisztika
2015.10.15.

Így csicskáztatná Amerika az Orbán-kormányt – 27 pontos, exkluzív non-paper a Mandineren

„Nem mondjuk meg, milyennek kellene lenni a törvényeknek” – állította André Goodfriend, az Egyesült Államok volt budapesti ügyvivője. A Mandiner birtokába jutott, a nyilvánosság számára eddig ismeretlen, 2014. októberi non-paper viszont rávilágít: nagyon is konkrét törvénymódosításokat követelt az amerikai fél a magyar kormánytól (például a reklámadó eltörlését). A nem a nyilvánosságnak szánt, parancsoló hangnemű iratban egyetlen szó sem esik Vida Ildikóról és a NAV-ról, noha a dokumentum már a kitiltási botrány kirobbanását követően született.

(…)

Itt van tehát a dokumentum tartalma saját fordításunkban, (…):

Civil társadalom:

– Hagyják abba a független civil társadalom zaklatását és megfélemlítését, beleértve a vizsgálatok, ellenőrzések és razziák beszüntetését az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Támogatási Alap, valamint a Svájci Alap támogatásaiból részesülő szervezetek ellen, a dokumentumok és IT-eszközök (és egyéb lefoglalt tulajdon) visszaszolgáltatását az ellenőrzött szervezeteknek, valamint a felfüggesztett adószámok azonnali visszaállítását!

– Tegyék közzé az interneten az összes információt a civil szervezetek KEHI-ellenőrzéseiről és a hatósági vizsgálatokról annak érdekében, hogy azok hozzáférhetővé váljanak a nyilvánosság számára!

– Nyilvánosan támogassák a civil társadalom, az emberi jogok, a fékek és ellensúlyok és a korlátozásmentes politikai ellenzék fontosságának gondolatát!

– Tegyék lehetővé, hogy a civil társadalom szabadon és függetlenül működhessen!

– Ösztönözzék az egyéni és vállalati adományok rendszerét a civil szervezetek számára!

– Vegyék igénybe a civil társadalom és az üzleti szféra véleményét a közpolitika kialakításában és végrehajtásában, különösen ami az emberi jogok, az egyenlőség és a kormány átláthatóságának ügyét illeti!

– Biztosítsák, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap elfogulatlanul és átláthatóan működjön, pártatlan testülettel és egyértelmű iránymutatásokkal a támogatásokra és értékelésekre vonatkozólag!

Társadalmi nyitottság – adjanak közpolitikai szerepet az ellenzéknek és más nem fideszes szereplőknek (erősítve a fékek és ellensúlyok rendszerét):

 Állítsanak fel független, a téma szakértőiből, nem pedig politikai kinevezettekből álló felügyelő testületeket, teret engedve az ellenzék jelölési jogának is!

 Az Alkotmánybíróság kinevezési gyakorlatát vissza kell állítani a 2010 előttire, ad hoc bizottsággal, amely a pártok kétharmadának egyetértésével választ!

 Világosan meghatározott és átlátható eljárások legyenek a közérdekkel összefüggő kérdésekben, értelmes konzultációval és az összes érintett szakértő, valamint érdekelt bevonásával!

 Jogalkotási folyamat: építsenek be meghallgatásokat, vitákat, értelmes konzultációt az adott téma szakértőivel, valamint a civil társadalom képviselőivel, és adjanak lehetőséget a módosításokra!

 Fogadjanak el törvényt, amely biztosítja, hogy a hosszú távú gazdasági kötelezettségvállalások és egyéb közügyek kapcsán hozott döntések átláthatóan, érdemi civil hozzászólásokat figyelembe véve születnek, reális lehetőséget és elegendő időt adnak a nyílt vitának és a visszajelzésnek!

Média:

 Vonják vissza a reklámadót, amely diszkriminatív és piactorzító!

 Az állami hirdetési költségvetését egyenletesen osszák fel a nagy médiumok között ahelyett, hogy a kormánypárthoz közel állóknak juttatnák!

– Minden pártnak legyen képviselete a Médiatanácsban, rövidítsék le a mandátumokat!

 Töröljék el a rágalmazás, becsületsértés büntetőjogi szankcióit, ez legyen polgári ügy!

 Töröljék el a Médiatanács azon jogát, hogy bírságokat és büntetéseket vethet ki kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt, ez ugyanis túlzott tartalmi ellenőrzést ad a Médiatanácsnak!

– Távolítsuk el a szabályozást, amely lehetővé teszik az állami műsorszolgáltató számára a kampányfilmek vetítését, de kötelezi a kereskedelmi médiát, hogy ingyen tegye közzé a hirdetéseket!

– Ösztönözzék a sokszínűséget tulajdonosi szempontból és a bemutatott nézetek szempontjából is!

– Alakítsák át a közmédia menedzsmentjét és finanszírozását és mentesítsék a közmédiát a tartalomra vonatkozó politikai nyomás alól, ezáltal is elősegítve a függetlenséget!

– Biztosítsák a Médiatanács politikai függetlenségét!

Választások:

– Hajtsák végre az EBESZ / Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának összes választási ajánlását, többek között: módosítsák a választási törvényt úgy, hogy a választási bizottságokat széleskörű politikai konszenzus övezze!

– Legyenek biztosítékai az állam és a párt egyértelmű szétválasztásának! „Kampányfinanszírozás”.

Bíróságok és közigazgatási szabályok:

– Érvénytelenítsék a törvényt, amely szerint a köztisztviselőknek indoklás nélkül fel lehet mondani!

– Szigorúan érvényesítsék a bírókra gyakorolt politikai nyomás és befolyásolás tilalmát!

Alkotmány:

– Állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogát, hogy dönthessen az Alaptörvény módosításainak alkotmányosságáról!

– Állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogát, hogy használhassa az 1990-től 2011-ig hozott döntéseit, mint precedensjogot!

– A megfelelő ügyeket vegyék ki a sarkalatos törvényekből és helyezzék át törvényi szintre!” (Mandiner)

 Mostantól legalább tudjuk, mit is jelent egészen pontosan az amerikaiak barátsága, a „közös értékekről” való beszélgetés, s mit jelent, ha az amerikaiak nem mondják meg, mi történjen egy országban és milyenek legyenek a törvények.

Járulékosan azt is tudjuk mostantól, micsoda hazug gazember Goodfriend, bár ezt eddig is tudtuk.

És akkor –csak a viszonosság jegyében, ami a közös értékekről társalgó barátoknál oly’ természetes, mint a levegővétel- most álljon itt néhány magyar ajánlás. Szigorúan a közös értékekről…

Azonnal szüntessék meg azt az elképesztő, középkori joggyakorlatot, amely lehetővé teszi az Egyesült Államokban a kínvallatást!

Azonnal szüntessék meg azt a joggyakorlatot, amely szerint tárgyalás és ítélet nélkül, korlátlan ideig fogva tarthatnak bárkit!

Azonnal szüntessék meg azt az elképesztő és elfogadhatatlan gyakorlatot, mely szerint az Egyesült Államok elnöke bírósági ítélet és minden egyéb vizsgálat nélkül likvidáltathat bárkit a világon!

Azonnal szüntessék meg azt a gyakorlatot, amely szerint, ha egy amerikai katona bűncselekményt követ el valahol külföldön, akkor az adott országnak nincs joghatósága felette!

Haladéktalanul hagyjanak fel azzal, hogy demokráciát próbálnak meg exportálni a világ bármely pontjára!

Fejezzék be azt a gyakorlatot, hogy kedvük szerint bélyegeznek bárkit diktátornak, azt is, akit korábban teljes mellszélességgel támogattak (lásd pl. Huszein)!

Azonnal szüntessék meg azt a modern piacgazdasággal összeegyeztethetetlen gyakorlatot, miszerint a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve korlátlanul nyomtathat bankjegyet, és finanszírozhatja az államot!

S ha mindezzel végeztek, haladéktalanul hagyják abba azt a vérlázító, arcpirító, gusztustalan bunkóságot, hogy felszólító módban utasítanak bármire is egy független, szuverén országot!  

Takarodjatok a helyetekre! 

Címkék: Publicisztika
2015.10.13.

A Nasca felett repülve álmodtam vissza magam gyerekkorom világába és mindent tudásába - és ott, a fennsík monumentális ábrái felett sajnáltam, hogy nem láthatom a Nasca-kultúra népét, amely mindezt megalkotta.

De láthatom.

És pont úgy láthatom, ahogy őket látni kell.

Halottként - mégis élve.

Nagy a csend a Chauchilla temető felett…

Akkora éppen, amekkora megilleti az elmúlást.

Peruban vagyunk, az inkák és inkák előtti civilizációk titokzatos világában. Ahol különös rangja van az elmúlásnak. Rangja, becsülete, tisztelete, méltósága, eszméje, vallása, áldozata, természetessége, örökkévalósága.

Ezek lehellik a csöndet Chauchilla temetője fölé.

No és persze az elhagyatottság.

S minden felgyűlt, soha el nem mondott, meg nem fejtett, el nem árult titok.

Sírrablók garázdálkodtak itt vagy húsz évvel ezelőtt. Szétszórták a csontokat, meggyalázták a sírokat, aranyat kerestek.

Nyilván süketek voltak, azért nem hallották a csendet.

A tabu csendjét.

S mert nem hallották, hát megcselekedték, amit nem lett volna szabad megcselekedniük. Ez a mi korunk végzete. Süketek vagyunk a tabuk csendjére, és meg is szegjük valamennyit. Így tettek azok a szerencsétlenek is.

S a Nasca halottai némán álmodták tovább a soha el nem múló időt, és megjegyezték a sírrablók arcát, mert majd úgy is eljön az idő.

Ez is egy bizonyosság…

Aztán a sírrablók után jöttek a szakemberek, és rendet tettek. Már amennyire rendet lehet tenni feldúlt csöndekben, némaságokban, időtlenségekben, meggyalázott halottak között.

Ennyire lehetett, és ez nem kevés.

Címkék: Boronghy
2015.10.12.

Címkék: Publicisztika
2015.10.11.

„Meleg fogadtatást kapott Németországban a Hitlernek öltözött színész

Négy hétig járta Németországot egy színész Hitlernek öltözve, azt mondja, megdöbbentette, milyen meleg fogadtatásban volt része. A beöltözést Oliver Masucci egy forgatás kedvéért csinálta. A Nézd, ki van itt című filmet ezen a héten mutatják be, Timur Vermes több millió példányban elkelt szatírájának az adaptációja. A bestseller alaphelyzete, hogy Hitler 2011-ben felébred, celebbé válik, és újra politizálni kezd.

A színészre sokan rámosolyogtak, kezet ráztak vele, vagy éppen megkérték, hadd készítsenek egy közös fotót. "Ijesztő volt látni, mennyien megnyíltak" - mondta Masucci a Reutersnek. "Azt gondolták, itt egy olyan ember, akinek elmondhatják, bármit is gondolnak. És néha eléggé veszélyes volt, amit gondoltak". A színész szerint forgatás közben jól érezhető volt, hogy a német középosztály jobbra sodródik.

A Hitler-jelmezes figura fogadtatásáról a film rendezője, David Wnendt is azt mondta: sokkolta őt. "Hogy lehet az, hogy ilyen sokan reagálnak pozitívan Hitlerre, hogyan fogadhatják el őt?" - kérdezte a rendező a német ARD televízióban.”

Na, most akkor ehhez a „hírhez” vagy nem teszek hozzá semmit, vagy írok róla egy ezer oldalas esszét. Hm… Maradjunk középen. Mondjuk ennél a három pontnál:

1.: Amit a németek lelkével műveltek a második világháború óta, az egyszerűen elviselhetetlen és feldolgozhatatlan.

2.: A liberális demokrácia és a globális, tőkés világgazdaság egy pöcegödör lett.

3.: Megint kitaláltak valami életidegen, rohadt hazugságot, amivel be akarják bizonyítani, hogy a németek tulajdonképpen még mindig nácik.

(Bónusz pont: Menjetek a picsába!)

Címkék: Publicisztika
2015.10.11.

A Szilágyi Erzsébet Gimnázium 1977-ben kezdő I/b osztályának az a hallatlan szerencséje volt, hogy a magyar nyelv és irodalom tantárgyat egy fiatal, az egyetemről akkor kikerülő tanárnő oktatta nekik.

Czine Erzsébet ez a tanárnő, igen, Czine Mihály lánya.

Tőle hallottunk talán mindent, amit hallani érdemes volt akkoriban. Tőle hallottunk Sütő Andrásról, Nagy Lászlóról, Erdélyről, no és arról, hogy történjen bármi, érdemes magyarnak lenni.

Egyszer, egyik óránkon, már nem tudom minek apropóján azt találta mondani, hogy magyar az, aki a „gólya gólya gilice” sort hallva azonnal rávágja, hogy „mitől véres a lábad?”; és aki azt is tudja, gondolkodás nélkül, hogy „török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja”.

Az ilyesmit valahogy megjegyzi az ember, örökre.

Megjegyeztük mi is.

És benne reszket ebben a mondókában sok száz évnyi magyar história.

Benne reszket a töröktől való irtózás és félelem is.

Aztán persze finomodnak a dolgok. S bár az Egri csillagok örökre szól annak, aki magyar, és Zrínyi kirohanása és Szondy György hőstette és a végvári vitézek romantikája el nem múlik soha, de lassan mindezek mellé épül a lélekben más is. 

A töröktől kapott szavak gyönyörűsége. Kengyel, nyereg, hám, istráng – s ha csak ezt nézem, a lótartással kapcsolatban álló szépséges „török” szavainkat, és hozzá gondolom, hogy a honfoglaló magyarság igazi lovas nép volt, akkor mélyebbnek feltételezem ezt a kapcsolatot majdnem bárminél.

S aztán elolvastam Szerémi György siralmas krónikáját, s bizony, még Mohács után is jobban rühellé a szerző „az németet”, mint „az törököt”.

fotó: MTI

De ez most mind nem számít.

Most csak annyit kell mondanom, hogy török gólya lábát vágták meg, és magyar s török gyereknek egyaránt gyógyítania kell.

Felfoghatatlanok és irtózatosak az Ankarából érkező képsorok.

Az ember csak áll, és néz, és fuldoklik a kétségbeeséstől és a dühtől.

Most egy magyar gyerek üzen a testvéri török népnek: Veletek vagyok. Veletek érzek. Veletek fáj a lelkem. Veletek együtt akarom a bosszút is, az ítéletet is, és a békét is.

Sok erőt az iszony elviseléséhez, drága barátaim!

Címkék: Publicisztika

Ezeket a cikkeket olvastad már?