Publicisztikák

Tovább

Útileírások

Tovább
2015.09.23.

Címkék: Publicisztika
2015.09.23.

Magyarországon kormányválság van. Az Orbán kabinetben heves belső hatalmi harc dúl azért, hogy kiből mi legyen. Mindenkit csak a saját helyezkedése érdekel, közben senki nem törődik sem az egészségüggyel, sem az oktatással, sem a szociális ellátórendszerrel, sem az államigazgatással, sem pedig a közigazgatással. A menekültválság káros és elhibázott kezelése tovább fokozza a kormányzati káoszt.
Az MSZP szerint ez a kormányválság kárt okoz az országnak, ezért minél előbb le kell zárni – akár a Fidesszel, akár nélküle.” (MSZP.hu)
 

Ez így tökéletes. Ez egy műalkotás. Michelangelo teljes tévúton járt egész életében. Őszerinte a szobor benne van minden kőben, csak le kell róla faragni a felesleget. Butaság. Az MSZP tudja a tutit. Nevezetesen, hogy teljességgel lehetetlen minden egyes pillanatban hülyeségeket beszélni, ugyanis a nagy számok törvénye szerint olykor-olykor, legalább véletlenül mindenki mondhat valami okosat vagy igazat. Ez alól egy kivétel van: az MSZP.

Igen, ez az az MSZP, amelyik –egy most nyilvánosságra került hangfelvétel szerint- „fekete” és „forradalmi” kasszákból finanszírozta saját választási kampányát, számla nélkül, feketén alkalmazott embereket, és a pártigazgatójuknak erről annyi volt a mondanivalója, hogy „tudom, az élet bonyolult”.

Aztán az ügyben érintett Komássy Ákos egy interjúban azt bírta mondani, a fekete kassza azért fekete, mert egy fekete színű lemezkazettáról van szó. Ja. A „forradalmi” kassza meg vörös, és a zárja körül egy stilizált vörös csillag van.

Mindegy bazmeg, ilyen nincs.

Fotó: nol.hu

És csak önöknek árulom el, kérem ne terjesszék: a hangfelvételt ők maguk készítették (mármint az emeszpések), és ők adták oda a sajtónak. Majd egyszer elmondom, kicsoda.

Ezek ilyenek. Tényleg. Ezek most már maguktól lopkodják a maradék üveggolyókat, aztán bekenik szarral, és megetetik egymással. S e felemelő tevékenység közben olykor kiadnak egy közleményt, amelyben kormányválságról beszélnek, és megoldást sürgetnek.

Egy pillanatra üljünk most le. Tegyünk be valami relaxáló zenét, gyújtsunk füstölőt, kapcsoljuk le a fényeket, és egy magányos gyertya pislákoló világánál képzeljük el, hogy az MSZP megold valamit…

Na ugye… Ilyesmiről még Bunuel mester sem tudott volna filmet készíteni, annyira szürreális.

Ezeknek ma komoly, megoldhatatlan problémát okoz, hogy visszaváltsák az üres üvegeket, mert már az odafelé vezető úton lenyúlná valaki a lét, a többiek viszont rögzítenék, utána meg odaadnák a sajtónak. Aztán

1.: Letagadnák

2.: Bejelentenék, hogy a „lenyúlt” jelentése pusztán ennyi: lefelé mutató irányban nyúl valamiért, esetükben egy eldobott papír zsebkendőért

3.: Kormányválság van, de ők megoldják

De egy teli serblit sem képesek kivinni, mert nincsen hová. Ahová kéne, ott ugyanis önmagukat találják.

Viszont kétségtelen tény, hogy az MSZP még él. Ennek bizonyítékát a 22-es csapdájában találjuk, itt:

„A texasiról kiderült, hogy jóindulatú, nagylelkű és kedves ember. Három nap múlva mindenki utálta. Társaságában kellemetlen rángások futkároztak végig az érzékenyebb gerinceken, tágult is mellőle mindenki – mindenki, kivéve a katonát fehérben, akinek nem volt más választása. A katona Fehérben a lába ujjától a feje búbjáig gipszbe és gézbe volt pólyáivá. Volt két használhatatlan lába, és volt két használhatatlan keze. Éjszaka csempészték a kórterembe, az embereknek fogalmuk sem volt, hogy közöttük van, amíg reggel föl nem ébredtek, és meg nem látták a csípőből fölmeredő két furcsa lábat, a függőlegesen kipányvázott két furcsa kart. Mind a négy végtag furcsán kikötve a levegőben sötéten függő ólomsúlyokhoz, s ő meg se moccant soha. A kötésbe nyílást vágtak mindkét karjának hajlata fölött, ezeken át táplálták valami átlátszó folyadékkal egy átlátszó üvegedényből. Egy béna nikkelcső meredt ki ágyékánál a gipszből, amelyhez egy vékony gumicső csatlakozott, ezen keresztül távozott el a veseürülék, és csepegett szakszerűen egy átlátszó, zárt edénybe a padlón. Mire a padlón álló edény megtelt, a könyökénél a tápláló edény kiürült, úgyhogy a kettőt csak ki kellett gyorsan cserélni, és az a valami csepeghetett beléje vissza. A katona fehérben tulajdonképpen láthatatlan volt, kivéve egy csorba fekete üreget a szája fölött.”

Ez az MSZP. Egyesítik magukban a texasi és a katona fehérben attribútumait. És a csorba, fekete üregükben lakik a Tóbiás Jocó…  

Címkék: Publicisztika
2015.09.22.

Az alábbiakban szeretettel osztom meg kedves olvasóimmal a Komszomolszkaja Pravda riportját a horgosi eseményekről. Felettébb tanulságos!  

Menekültek: Németországba Twitter segítségével vezetnek minket

Riporter: Aszlamova Darja 

KŐKEMÉNYEN ÁLLJÁK A SARAT A MAGYAROK

Az égő autógumik undorító szagáról azonnal az ukrán Majdan jut eszembe. Sátrak, szeméthegyek, az éjszakában földön ülő emberek. Nem túl jelentős lázadás a magyar-szerb határon lévő, Horgos nevű határállomáson.

– Mi volt itt! – mesél indulatosan Rebekka nevű kanadai újságíró. – Könnygáz, vízágyúk. Amikor a botokat kezdtek használni, az újságíróknak is jutott a csata hevében.

Rebekka jókedvűen rágja a szomszédos kertből való almát. A termés nagy részét már megették a migránsok…

Magyarok viszont szemmel láthatóan nem osztják az indulatos kanadai véleményét. Ők kategorikusan megtagadják ennek az illegális hordának az etetését, ameddig odaát vannak. Ha egyszer a szerb oldalon vannak, akkor a szerbek is lássák el őket.

A Vöröskereszt szállítja az élelmiszert az ideiglenes táborba. Nem gyenge idegzetűeknek való látvány. A fiatal, agresszív férfiak tömegei ostromolják a kocsikat, erőszakkal igyekeznek megszerezni az élelmiszert. A nők, a gyerekek és az idős emberek oldalt húzzák meg magukat. Egy ázsiai kinézetű vöröskeresztes fiatalember dühbe gurul és megpróbálja kituszkolni a teherkocsiból a legszemtelenebb lázongókat. „Hátra! El innen!” – dühösen kiabál a vöröskeresztes, és a tömegbe kezdi hajítani az élelmiszereket, ahogyan az állatkerti vadállatoknak szokták.

Fotó: mandiner.hu

Reggelre a magyarok második védelmi vonalat húztak fel pengés drótból. A szerb hatóságok elkeseredésükben Horvátország felé kezdik küldeni a migránsokat, és ingyenes buszokat küldenek a határra. Az önkéntesek rábeszélik az embereket, hogy menjenek Horvátországba, mert onnan egyenes út vezet Szlovéniába és a schengeni zónába. A migránsok egy része felkapja a holmiját és elindult a buszokhoz.

– Én nem dőlök be ennek! – mondja büszkén az iraki újságíró, Muhammed Ibragim.  – Horvátország lehet, hogy beenged minket, Szlovénia viszont már lezárta a határt.

Ez a fiú magától jött hozzám bemutatkozni, mondta, hogy ő kolléga, és meg is mutatta az Iraki Újságíró Szövetség tagsági kártyáját. Ő is, mint mindenki más, Németországról álmodik.

– De miért? – csodálkozom. – Itt van ez a gyönyörű mezőgazdasági régió, sok az üres ház. Itt kellenek a dolgos kezek. Itt maradhatna, és földet tudna művelni.

 Itt csóróság van! És ugyan miért is kellene nekem a földön dolgoznom? – mondja Muhammed, és fölényesség érződik a hangjában. – Németországban várnak minket. A németek magukhoz hívják a migránsokat. Angela Merkel nagyon jószívű! A neve is angyali. Allah küldte őt nekünk…

– És miért gondolják, hogy a németek várják Önöket? És honnan ismerik az utat, hogy miképpen jutnak el Németországba?

– Twitter, – mondja egyszerűen Muhammed.  – Ott sok jó ember van, akik mesélnek nekünk, merre kell mennünk, honnan lehet segítséget kérni, ki adhat nekünk enni. Már tavasszal olvastam a Twitteren, milyen jó Németországban, milyen nagyok ott a segélyek.

– És miért nem Anglia vagy Franciaország?

– Az angolok gonoszak, a franciák lenézik az arabokat. Németek más tészta. Ők tapssal fogadják a menekülteket.

Valami felsejlik az agyamban: Ez a fiatal, határozott, közel-keleti férfiakból álló, hatalmas és céltudatos áradat emlékeztet az egyiptomi Arab Tavaszra. Ki is vitte akkor utcára a dühödt emberek milliót? A Twitter!  (Tanulmányunkat, hogy ki is áll valójában a Twitter-üzenetek mögött, a Komszomolszkaja pravda hétfői, szeptember 21-ei számában, valamint kp.ru honlapon olvashatják!)

– Itt maradok és megvárom, míg a magyarok megnyitják a határt, – mondja Muhammed.

Magyarország miniszterelnöke kemény dió. Miért gondolja, hogy feladja?

– Nézzen csak körül!  – Muhammed széles kézmozdulattal mutat a számos kamerára és televíziós közvetítő kocsira.  – Ismerem a média erejét! Itt összegyűlt az egész világ. Az összes kamera ránk néz. RÁM! És az újságírók teszik a dolgukat: az egész világ a náci Orbánról kiabál, és a szadista magyarokról. Ennek a nyomásnak nem tudnak sokáig ellenállni.

 

MINDENÉRT ASZAD A FELELŐS?

A kollégák munkamódszere megér egy misét. Érdeklődve figyelem, ahogyan egy brit rádióriporter kihallgat (szó szerint!) egy vékony, nyugodt szíriai fiút.

– Ki kezdte el a szíriai háborút? – kérdezte az újságíró.

– Nem tudom,  – válaszol közömbösen a srác.

– Hogyhogy nem tudod?  – mérgelődött a riporter.  – Hisz Szíriából jöttél! Ki a főfelelős? Nem Asszad?

– Miért lenne Asszad? Sok oka volt…

A mérges riporter elmegy új áldozatot keresni. Nincs kétségem, hogy meg is fogja találni a megfelelő embert, aki majd mikrofonba mondja, amit hallani akar. Hogy Asszad a hibás. És az az ember nem lesz feltétlenül szíriai!

Úja beszélgetőtársaim idősebb emberek. Egyikük vézna fociedző, Zuru Szíriából. Másikuk gyerekorvos, Kahtan a neve, Irakból jött. (Persze ember legyen a talpán, aki le tudja ellenőrizni, ki kicsoda valójában, és honnan jött.) Zuru majdnem sír. Öt ezer dollárt költött erre az utazásra, és most itt ragadt Szerbiában, ahol nem akar maradni.

– Kész vagyok visszatérni Szíriába. – panaszkodik. – Csak honnan szedjem elő a pénzt? Csapdába csaltak minket.

Kahtan komolyan néz ki. Lacoste póló van rajta, és tiszta, vasalt nadrág. Amikor kiderül, hogy Oroszországból jöttem, boldogan kiabál oroszul:

-Üdvözlöm „elvtárs!” Amikor kimerül az orosz szavak nem túl bő tartaléka, angolul kezdi mesélni kálváriáját.

– Az ISIS emberei elrabolták a fiamat. Kénytelen voltam kifizetni 5000 dollárt, hogy élve visszakapjam. Ezután összeszedtem a négy gyerekemet, és elmenekültem Irakból. Szunnita vagyok, de ne higgyék el, hogy a szunniták és a síiták mindig utálták egymást. Szaddám Huszein idején békében, barátságban éltünk egymás mellett. Aztán jöttek az amerikaiak és gyűlöletet szítottak, egymásnak uszítottak minket. Ehhez nagyon értenek.

A táborban egekbe szökik a feszültség. Ezt mesélik a szerb rendőrök:

-A szíriaiak nem szeretik az irakiakat, de valahogyan kijönnek egymással. Viszont az összes arab utálja az afgánokat. Ráadásul az afgánok és az arabok együtt utálják az afrikaiakat. Még melléjük ülni is derogál nekik. De az a legviccesebb, hogy mind szíriainak vallják magukat!

(U.i.: Pár nappal korábban, a horgosi átkelő melletti vasúti sínpár mellett találtak széttépett albán útleveleket. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan gyarapszik a hamis szíriaiak tömege. És most már síró albán nők mesélnek nyugati újságíróknak arról, milyen üldözéseket szenvedtek el attól a gonosz Asszadtól.

Címkék: Publicisztika
2015.09.22.

Találkozónk lesz ma a Nasca-fennsík ábráival.

De ez a találkozás túlontúl vágyott találkozás ahhoz, hogy csak úgy megtörténjen.

Túl sok időt töltöttem el odahaza a Nasca vonalakkal, kamaszként, rejtélyekbe feledkezve. Hosszú, hamar sötétedő téli délutánokon, kis fotelem a kályha mellé húzva, lubickolva a melegben, amitől kinyílt az értelem is, a lélek is.

Azóta készülök találkozni a Nasca-fennsík titkával.

Címkék: Boronghy
2015.09.22.

„A Finnországba menekült irakiak a Facebookon próbálják lebeszélni honfitársaikat, hogy oda menjenek 

Egy népszerű iraki Facebook-oldalon próbálják lebeszélni honfitársaikat iraki menekültek arról, hogy Finnországba jöjjenek. Egy videón három iraki menekült, Ali, Ali és Kadar azt mondják:

“ha azon gondolkodtok, hogy idegyertek, komolyan, ne! Mi már azt fontolgatjuk, hogy hazamenjünk Irakba. Már bánjuk, hogy idejöttünk. Tévedtünk. A semmiért fizettünk hatalmas összegeket”.

Ők hárman a befogadóközpontokban adott kevés ételre és a kevés munkalehetőségre panaszkodtak. A véleményükben egy másik iraki, Musztafa is osztozik. Ő a helsinki Kaarlenkatu befogadóközpont előtt készített videójában azt mondja, hogy

“Irakban sokkal jobb élni. Ugyan ott veszélyes, de úgy legyen. Én biztosan hazamegyek. Inkább meghalnék a szülőföldemen. Itt egyszerűen szörnyű. Ugyan biztonságos, meg csomó mindent kapni, de mi fuldoklunk”. (444.hu

No, hát ez mindenképpen támogatandó hozzáállás! Tessék szépen hazamenni! És azt is tessék fontolóra enni, hogy Finnországnál mennyivel rosszabb helyek is vannak az Unióban.

Hajrá gyerekek! Irány Irak, irány Szíria! Irány haza! Így lesz a legjobb mindenkinek!

Címkék: Publicisztika
2015.09.22.

„Érvényes szerződés nélkül szállítja a menekülteket a BKV

Több hete vesz részt a BKV a menekültek szállításában: Röszkéről és most Baranya megyéből is a fővárosi cég csuklós buszain jutnak el a migránsok a számukra kijelölt befogadóállomásokra. A 444 megkérdezte, hogy ki fizeti a buszok költségeit, amire a BKV úgy válaszolt, hogy

“szándékaink szerint az ORFK-val megkötendő szerződés biztosítja majd a fedezetet a menekültek szállításával kapcsolatos feladatok elvégzésére, melynek előkészítése jelenleg folyamatban van.”

Tehát hetek óta érvényes szerződés nélkül dolgozik a BKV. A cég maradéktalanul teljesíti a budapesti járatok üzemeltetését, a rendelkezésre álló szabad kapacitással vesznek részt a menekültek szállításában, átlagosan napi 30-35 busszal.” (444.hu)

Mint látják, ez a mindennél fontosabb hír a 444.hu szerzeménye. Egy „botost” nevű szerző szerezte.

Jó ám, ha valakinek erre is van ideje, energiája, és legfőképpen kedve. Szükség van ilyesmire, na!

Ha legközelebb „botost” háza lángra lobban, ott fogok állni előtte az utcán, és a kiérkező tűzoltóktól fogok érdeklődni, mindegyiküknek érvényes-e az orvosi engedélye. Ha esetleg árvíz vinné el „botost” hajlékát, és arra járna egy csónak, benne egy ember, aki el kívánná szállítani „botost” kollégát a helyszínről, én ott leszek, és kérni fogom a csónakos ember vízi jártassági igazolványát.

Ellenben, ha valaki pofán óhajtaná vágni „botost” kollégát, keressen fel hamar! Előkészítettem egy ilyen tárgyú szerződést.

Csak hogy minden rendben legyen…   

Címkék: Publicisztika
2015.09.21.

„A DK és szimpatizánsai a Parlament körüli élőlánccal tiltakoztak a kormány bevándorlóellenes politikája ellen hétfő este. Gyurcsány Ferenc szerint emberiesség elleni bűntett a honvédséget bevetni a migránsok ellen.” (MTI)

Érdekes, mennyire másképpen látjuk a világot… Mintha másik bolygón élnénk. Én például azt tartom emberiesség elleni bűntettnek, hogy Gyurcsány Ferenc él.

Címkék: Publicisztika
2015.09.21.

A Der Spiegel nem közölte  Andrew Friedman, a New Yorki ortodox zsidó kongregáció elnökének levelét, amelyben mélységesen elítéli az osztrák kancellár Magyarországot és Orbán Viktort lenácizó kijelentéseit. Friedman azt is kijelentette, hogy minden országnak joga van megvédeni a határait. 

Mathias Müller von Blumencron - Főszerkesztő

Azt azért jó, ha tudjuk, hogy ha Friedman úr történetesen az osztrák kancellárral egyetértő levelet küldött volna a Der Spiegel szerkesztőségének, azt azonnal lehozták volna.

A Der Spiegel főszerkesztője ugyanis nagyon bátor srác, csak nem vakmerő.

És van olyan szituáció, amikor a New Yorki ortodox zsidó kongregáció vezetőjének véleménye is kockázatos tud lenni.

Úgyhogy most a Der Spiegel főszerkesztője is feliratkozott azoknak népes táborába, akik elmehetnek a picsába. 

Címkék: Publicisztika
2015.09.21.

„A szíriai kurd Demokrata Unió Párt (PYD) közleménye szerint az al-Kaidához köthető szíriai al-Nuszra Front tagja volt Oszama al Abd al Mohszen, a férfi, akit László Petra, az N1TV operatőre elgáncsolt, vagy legalábbis kísérletet tett rá a röszkei határnál. Az egy csapásra híressé vált Mohszen és fia azóta Spanyolországba ért, és többek között a Real Madrid is fogadta őket – a kisfiú Cristiano Ronaldot kísérhette be egy mérkőzésre.

Az iraki kurd hírportál, a Rudaw most arról ír, hogy a szíriai kurd Demokrata Unió Pártközlése szerint Oszama al Abd al Mohszen az al-Nuszra Front oldalán harcolt a szíriai polgárháborúban. Ez a szervezet az al-Kaida szíriai szárnya, többek között az ENSZ, az USA, Franciaország, Oroszorszország, Szaúd-Arábia és Irán is terrorszervezetként tartja számon. A portál arról is írt, hogy a férfi 2004-ben részt vett egy kurd lázadás leverésében Qamishlo városában, amikor egy futball-mérkőzés után 50 kurdot öltek meg a szír fegyveres erők.” (Mandiner) 

Az első fontos dolog: László Petra nem gáncsolta el ezt az embert. Előkerült egy másik kameraállásból készült felvétel, ami egyértelműen bizonyítja ezt. Nem gáncsolta el és el sem akarta gáncsolni. Egyszerűen ellépett előle.

A második fontos dolog: Ha igaz, amit a kurdok állítanak, akkor ezt a rohadékot ott helyben le kellett volna tartóztatni, és kiadni a kurdoknak. Vagy az amerikaiaknak. Vigyék csak Guantanamora. Jogállami alapon. S ha igaz, hogy  ez az ember az al-Kaida szír szárnyának volt a tagja, akkor tulajdonképpen az sem lett volna rossz megoldás, ha ott, helyben agyonlövik.

Mert egyéb al-Kaida tagokat például az Egyesült Államok különleges erői agyon szoktak lőni, nem igaz? Vagy drónokkal szétbombázzák a valagukat, ugye?

Ehhez képest ez z ember most európai médiasztár, aki „megmenekült” a gonosz Magyarországról, és most a spanyoloknál fociedző.

Európa idióta lett. Nincs miről beszélni már.

Címkék: Publicisztika
2015.09.21.

A jeruzsálemi Al-Aksza-mecset imámja felszólította az Európába menekült muszlimokat, hogy csináljanak sok-sok gyereket az „eljövendő kalifátus” nevében, hogy így hódítsák meg a kontinenst.

A sötét éj hamarosan véget ér, mi pedig eltapossuk Európát Allah akarata szerint” – jósolta az imám. „Németország nem egy könyörületes ország, melynek az a célja, hogy befogadja a szíriai, iraki és palesztin menekülteket, őket csak a munkaerő érdekli” – mondta a prédikátor. „Európa szíve gyűlölettel van átitatva a muszlimok iránt. Azt szeretnék, ha halottak lennénk” – mondta az imám. Majd figyelmeztette az európai államokat, hogy a muszlimok össze fognak gyűlni az „eljövendő kalifátus” nevében, s ha az európai országok nem fogadják be őket, akkor hadseregeikkel fognak visszatérni hozzájuk. 

Az imám szerint „Európa elavult és elöregedett, emberi megerősödésre van szűksége. Nincs erősebb, mint az az emberi erő, ami velünk muszlimokkal van.” Ezt követően felszólította társait, hogy szaporodjanak, hogy így foglalják el a kontinenst.”  

Igen. Ez legalább világos beszéd. Ez az imám –bármekkora baromállat is-, legalább nem köntörfalaz. Nem akarja becsomagolni a dolgot, nem akar polkorrektül fogalmazni, nem mismásol és nem hazudik.

Ez a muszlim geci elmondja a tutit.

Az eljövendő kalifátus nevében el akarja tiporni Európát.

S addig, ameddig erre majd képessé válnak, nem kell sokkal többet tenniük, mint idejönni, és szaporodni. És idejövés közben sírós pofát vágni a határon, meg a kölykeiket áthajigálni a kerítésen, hogy a kretén európaiak megsajnálják őket.

Aztán szülni, szülni, szülni.

Két szülés között meg párhuzamos társadalmakat kialakítani és fenntartani.

Az izraeli palesztinok is ezt mondták: „A palesztinok legnagyobb fegyvere, a palesztin nők méhe”.

Az albánok is megmondták és megcselekedték ugyanezt, együtt a párhuzamos társadalom felépítésével, és ez a szívós, kitartó munka elvezetett a szerbek trianonjához.

Ha valaki eddig nem tudta volna pontosan tehát: Erről van szó.

A mi válaszunk pedig csupán ennyi: Ha kell, fegyverrel is megvédjük a hazánkat tőletek.

Csak hogy mi se áruljunk zsákba macskát…

Címkék: Publicisztika

Ezeket a cikkeket olvastad már?