INKÁBB GONDOLJUNK BELE!

Olvassák el figyelmesen az alábbi, nem tudom micsodát, mert hírnek azért nem nevezném. A mandin jelent meg, tessék megismerkedni vele, alaposan: 

Szabad-e spinnerrel játszani szombaton? 

ZSIDÓ.COM

Az intézet rabbijai komolyan vették a fiatal érdeklődők kérdését: miután szétszereltek néhány ilyen eszközt, megállapították, hogy míg a legegyszerűbb típust szabad használni szombaton, addig azt a fajtát, melyben a pörgetés hatására egy LED lámpa gyullad fel, tilos.

„Ha a zsidók ellen uszított fiatalokat nem is, a kortárs rabbikat azonban igencsak foglalkoztatja a spinner. Mi történik akkor például, ha szombaton szeretne valaki egy ilyet pörgetni, vagy imádkozás közben szeretné forgatni?

A Sulchán Áruch (Orách Chájim 96) című törvénykönyv leszögezi, hogy az ember imádkozás közben nem tarthat semmit a kezében, mert ha az véletlenül leesik, az ember inkább arra figyel, és nem tud kellő odafigyeléssel imádkozni miatta. Kivétel ez alól minden olyan dolog, melyre szükség van az imádkozáshoz: imakönyv, vagy szukotkor az ünnepi csokor, a luláv. Jicchák Silberstein rabbi, aki korunk egyik jelentős vallási vezetője, a következő példával támasztotta alá azt a véleményét, mely szerint a spinner – hiába segíti sokak szerint a koncentrálást és az elmélyülést – nem való egy imádkozó kezébe: mivel senki nem lenne olyan szemtelen, hogy az Egyesült Államok elnökével szemközt állván egy spinnerrel játszik, egészen biztosan tilos ezt tennünk, ha a Királyok Királya előtt állunk.

További kérdés, hogy mi a helyzet a szombattal. Az elmúlt időszakban meglehetősen sokan fordultak az izraeli központú, a modern élet újabb és újabb vívmányait a háláchá szolgálatába állító Comet Intézethez azzal a kérdéssel, hogy vajon szombaton használható-e a háromlevelű műanyag játék. Az intézet rabbijai komolyan vették a fiatal érdeklődők kérdését: miután szétszereltek néhány ilyen eszközt, megállapították, hogy míg a legegyszerűbb típust szabad használni szombaton, addig azt a fajtát, melyben a pörgetés hatására egy LED lámpa gyullad fel, tilos. Az intézet rabbijai ugyanakkor azt is tanácsolták a gyerekeknek, hogy spinnerjeiket ne vigyék el a zsinagógába szombatonként, és semmiképpen ne játsszanak velük se imádkozás, se tóraolvasás közben.” 

Óriási a kísértés, hogy az ember hátradőlve csak ennyit mondjon: Hú bazmeg, mennyire irigylem a problémáitokat!

De győzzük le a kísértést, és gondoljunk bele mélyebben a dologba! Például abba, hogy mi törne ki a világban, ha mondjuk katolikus papok adnának ki hivatalos körlevelet arról, mivel játszhat a gyerek vasárnap. Na ugye! Tüntetések kezdődnének világszerte a templomok előtt, papokat inzultálnának, beteg femen-kurvák a csöcseiket lóbálnák az oltárokon, az „európai” „liberális” „értelmiség” nácizmusról írna hosszú cikkeket,  a CEU-n pedig már szeptembertől új tanszék indulna „Hogyan temetik el Európát a szélsőjobboldali klerikálisok” címmel.

Nem úgy most!

Hogy is énekli Reb Tevje a Hegedűs a háztetőnben? „Tradition!” Hát ez az!

Címkék: Publicisztika
http://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/39572/pics/14982089169255417_800x600.jpg
Publicisztika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?