HÍREK 160-161.

„Derűlátók a kerekasztal résztvevői

Elégedetten nyilatkozott minden résztvevő a köznevelési kerekasztal alakuló ülése után, még Mendrey László, a PDSZ vezetője is. Balog Zoltán miniszter szerint az egyeztetéseken „nem részt venni rossz döntés”. A kéthetente tartandó plenáris tárgyalások között munkacsoportok dolgoznak majd, ezekbe igyekeznek „becsatornázni” a tiltakozó civil szervezeteket is.

Tizenöt szervezet képviselőivel, több mint háromórás üléssel kezdte meg munkáját tegnap a köznevelési kerekasztal. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, azért hívták életre ezt a fórumot, mert azokat a nehézségeket, amelyek a magyar köznevelési rendszert jellemzik, együtt szeretnék megoldani a pedagógusokkal, a szülőkkel, a diákokkal és azokkal a szakemberekkel, akiknek komoly mondanivalójuk van a témában. Ennek érdekében zajlott a napokban az országos konzultáció is, amelynek során mintegy ötezer javaslatot rögzítettek. Ezeket azóta rendszerezték, problémacsoportokat alakítottak ki, mert strukturált munkára készülnek. Kéthetente fog ülésezni a kerekasztal, közben pedig a munkacsoportok egyeztetnek. A miniszter úgy fogalmazott, mindenkit várnak továbbra is, „nem részt venni rossz döntés”.

Mendrey László


A legsürgősebb megoldásra váró feladatok közt említette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közbeszerzési gyakorlatának megváltoztatását, és az iskolaigazgatók gazdálkodási lehetőségeinek bővítését a kincstári kártyával. Mihamarabb rendezni kell a jövedelemelmaradásokat és a problémás nyugdíjazásokat – sorolta. Idetartozik a tanfelügyeleti és önértékelési rendszer átalakítása, amelyről azonban a közelmúltban már megszületett a döntés. A pedagógusok jövedelmével, illetve munkaterheivel kapcsolatban azt mondta, kétszázharmincnégymilliárd forint többletpénzt kaptak a többletmunkáért, és újabb béremelés lesz az idén szeptemberben, sőt jövőre is. E fölött újabb emelésről már nem lehet szó. Kitért arra is, hogy az ingyenes tankönyvprogram miatt nem nyithatják újra a tankönyvpiacot, mert az újabb drágulást, pluszterheket okozna.

A tárgyaláson részt vett Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója is. Az ülés után elégedetten és derűlátóan nyilatkozott. „Nagy elvárásokkal érkeztem. A rendezvény elérte a célját, minden fél meghallgattatott, mindenről esett szó. Valóban széles körű egyeztetés indul el, az ágazat stratégiai, rendszerszintű újragondolása” – fogalmazott. Szerinte mivel „a tiltakozásokhoz már nagyon feszült helyzetben a Herman Ottó Gimnázium levele volt az utolsó csepp a pohárban, ezért vállalnunk kell a felelősséget, ami a ránk bízott gyermekekért érzett felelősség”. Bejelentette, Balog Zoltán azzal bízta meg, hogy képviselje a Tanitanek.hu oldalon a tiltakozáshoz csatlakozott összes iskolát. Közreműködésével „minden elkötelezett pedagógust becsatornáznak” az egyeztetési folyamatba.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szintén azt mondta, elégedetten áll fel a tárgyalóasztaltól, mert mindazok a témák előkerültek, amelyekről az elmúlt hetekben szó volt, „nem volt egyetlen tabutéma sem”.

Bár korábban a kerekasztal bojkottjára szólította fel a többi szervezetet is, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László végül részt vett az ülésen. Mint mondta, a PDSZ „kényes szituációban ült le a kerekasztalhoz”. „Úgy látjuk, ki kell segíteni az országot a közoktatási vészhelyzetből” – hangoztatta. Pozitívumként emelte ki, hogy „mindenről lehetett beszélni”, ráadásul a szakbizottságokban majd a civil szervezetek is bekapcsolódhatnak az egyeztetésbe.(…)”(Magyar Hírlap)

2. hír: 

„Mendrey: A felszínre robbant elégedetlenség többet akar

„EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal ahol ott kell maradni”

„Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány – meghallva az elégedetlenek hangját – érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre – elvileg – megfelelő forma is lehetne. De EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal ahol ott kell maradni, mert – összetétele okán – nem alkalmas valódi változások kikényszerítésére” – írta a 168 órához eljuttatott közleményében Mendrey László.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmaz:

"A hosszú ideje forrongó és most felszínre robbant elégedetlenség többet akar, mint a törvény módosítgatását. Bele akar szólni sorsának alakításába, vissza akarja kapni szabadságát, s azt akarja, hogy gyermeke számára ez már ne kiküzdendő lehetőség, hanem a világ legtermészetesebb evidenciája legyen. Egységet akar, mely nem külön tárgyal, hanem egy valódi kerek asztalnál közös akaratot fogalmaz meg a kormánnyal szemben.

Rosszul mértem fel a lehetőségeket. Ember vagyok, tévedtem. Sajnálom.

De maradtam, aki voltam!

Hinni szeretném, hogy sokan, nagyon sokan leszünk szombaton a Kossuth téren!

Mendrey László” (168 óra) 

Istenem, mennyire jó lenne megtudni egyszer, ki szólt oda Mendrey elvtársnak, hogy helytelenül járt el és nyilatkozott az első alkalommal, úgyhogy gyorsan gyakoroljon önkritikát, és térjen vissza a helyes útra…

Amúgy teljesen igaza van Mendrey elvtársnak! Mendrey elvtárs maradt, aki volt…

Címkék: Publicisztika
http://badog.blogstar.hu/./pages/badog/contents/blog/24956/pics/14552142173547361_800x600.jpg
Publicisztika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?