AZ OLDUVAI-SZAKADÉK LAKÓI

Egészen eddig homályban, sötétségben bolyongtunk. Gondoltunk össze-vissza mindenfélét. Tanyát ütött fejünkben vagy százféle elmélet arról, hogy mi miért történik. Hogy miért özönlenek hozzánk és egész Európába a bevándorlók. Hogy miért kelnek útra. Mindenféle szörnyűséget gondoltunk arról is, hogy ha már egyszer itt vannak, akkor talán nem kéne nekik flaszterrel dobálniuk például a debrecenieket. Meg felgyújtani a kukákat. S azt is gondoltuk, hogy ez tűrhetetlen.

Végre megvilágosodtunk.

Végre tudjuk, mi miért történik, mi miért van, és azt is tudjuk végre, miért dobálják a debreceni menekült tábor lakói flaszterrel a debrecenieket.

Az egészről, mindenről Orbán Viktor tehet.

Bizony.

S azért lehetünk ebben biztosak, mert két forrásból is hallhattuk. Két agytröszt mondta el nekünk mindezt.

Az egyik a Szabó Tímea képviselő, a PM „politikusa”, a másik meg a Varga Zoltán nevű önkormányzati képviselő a DK-ból.

A Tímea az országgyűlésben mondta el a szentenciát, a Varga meg egyenesen a debreceni befogadó állomás kapujában, a hajigálás meg gyújtogatás után. Azt mondta, hogy

 „a Demokratikus Koalíció (DK) szerint Debrecenben nincs helye a befogadótábornak, mert <<a Fidesz gyűlöltkampánya oda vezetet>>, hogy a város lakói már nem fogadják el a migránsok jelenlétét. (…)  a kormányt, a miniszterelnököt és a fideszes városvezetést okolta mindazért, ami az ország déli határán, illetve a túlzsúfolt debreceni táborban kialakult. Gyűlöletkampány helyett méltó életet biztosító táborokat kell létesíteni, és nem kerítésépítéssel, hanem az Európai Unióval együttműködve lehet a problémát megoldani (…).

Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter tavaly januári, az ukrán válság kapcsán tett kijelentésére, miszerint <<akár 170 ezres menekült ellátására is felkészültek>>. Most az látszik, hogy ennél lényegesen kevesebb menekült humánus ellátása sem biztosított(…)”. 

A Tímea lényegében ugyanezt mondta, miközben magára öltötte a nyugati boszorkány arckifejezését az Ozból. Nagyon mást már nem is tud magára ölteni, mert ez van neki. Ez maradt. Mert hát megőrült benne a boldogtalanság. Hamarosan majd el is fog olvadni szegény, piros cipellők nélkül, szomorkásan, magányosan, elfelejtve. De most még, összeszedve minden erejét odaállt a Bádogember, a Madárijesztő és a gyáva oroszlán elé, és kimondta a kimondhatatlant: Hogy az Orbán tehet mindenről.

Bizony…

Messzi földön suttogják már mindezt. Távoli sivatagokban, mecsetekben, titkos éjjeli órán éneklik a mullahok, hogy „induljatok! Úgyis az Orbán tehet róla!” Kecskepásztorok az Atlasztól délre leakasztják a szögről a tarisznyákat, és nekivágnak, ajkukon egy dallal, ami arról szól, hogy útjukat Orbánnak köszönhetik.

Az Olduvai-szakadékban feltámadnak az előemberek, és nekivágnak ők is, mert az ősi mítoszok irányítják lépteiket. És az ősi mítoszok nem hazudnak. Orbán tehet mindenről…

Hamlet előképe nem Amlodhi Izlandról, s nem is a kelta druida hagyomány hősei; nem Amleth s nem a középangol Amlaghe; nem a Kalevala Kullervoja és nem is az iráni Kai Khuszrau; hanem Orbán.

Orbán, a feltámadt hamelni patkányfogó, aki 1284-ből érkezett mihozzánk, és varázsfurulyájával ide csalogatja a világ összes bevándorlóját és menekülőjét, de ezt senki sem veszi észre, csak Szabó Tímea, a Nyugati Boszorkány, és Varga Zoltán, a varázsfurulya nélküli fütyülő.

Itt tartunk most.

És özönlik mindenki. Öntudatlanul. Az Orbán miatt. És senki sem lát tisztán, csak a DK meg a PM meg a Fehér Mágus meg a Calgon, de vele csak a mosógépek.

És csak egyetlen dolog kerülte el eddig a Varga Zoltán-féle orákulumok mindenre kiterjedő figyelmét. Az Ukrajna kapcsán emlegetett 170 000 menekült a kárpátaljai magyarságra vonatkozó „emlegetés” volt.

De tudjuk, ez mellékes. Őnekik ez semmit sem jelent. Ők az Olduvai-szakadék lakóit szeretik itthon látni.

Mi pedig őket látnánk már szívesen az Olduvai-szakadékban. Úgyis, mint a Homo Sapiens felé vezető hosszú út egyik kihalt zsákutcáját...

Címkék: Publicisztika
Publicisztika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?